От росата на небето

 

От росата на небето 

Р акията е неразделима част на македонската трапеза, която, придружавана от свежа салата и забавен разговор в приятна компания, отваря апетит, стопля душата и сприятелява хората. Съществува стар обичай във всеки дом госта да се посрещне с чашка ракия и мезе. Ракията, по традиция, се служи в т.н. чоканче – мъничка стъклена каничка.

Ако се пие умерено, може да бъде благоприятна за поддържане на здравето, затова, не случайно, от давнина е наречена „народно лекарство“. В Македония съществува вековна традиция за грижливо отглеждане на винова лоза и правене на ракия. Най-честа е лозовата ракия с съдържание на алкохол от 40 до 60 процента. Лозовата ракия може да бъде бяла или жълта. За престолница на гроздето и на лозовата ракия се смята град Кавадарци.

В някои краища на Македония е доста популявна сливовицата. Всяка нейна капка е наситена с миризмата и вкуса на сливата, а някои хора обичат да кажат, че тя подмладява. Една от най-известната македонска алкохолна напитка е популярната мастика, която в същност е ракия, подправена с анасон. Най-хубавата е от срумичкия регион, където се пече повече от три века. Тази мастика е най- популярна на Балканите, а извънредното ѝ качество се дължи на това, че е направена изключително от естествени суровини. 

 

 

Македонският народ, традиционално, произвежда ракия и в домашни условия. Производственият процес не е особенно сложен, но е нужно голямо изкуство, доста време и много внимание. Ще имате голямо щастие, ако до вас дойде някоя отлежала ракия, съхранявана в буре от буково или черничево дърво.

Тя е получила особен златен цвят и има пълен и богат вкус. На чуждестранните панаири македонските ракии спечелват признания и награди и са добре възприети от всички, които ведъж ще ги опитат. Изборът е огромен – остава, в зависимост от вашето желание и моменталното настроение, за коя ще се решите и с кое ястие ще я сервирате. Но, трява да знаете, че все докато не опитате македонската домашна ракия, няма цялостно да се запознаете с тази страна.

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.