Гостивар

Гостивар, е наистина хубаво място за живеен затова защото предлага благоприятен климат през всичките периоди на година.

 

 

Произход на името на градът Гостивар

 

Съществуват повече вариянти за това, как Гостиварци обясняват произхода на името за своят град. Но, всичките са свързани със думите гостуване, збирно място на гости, гостилници, гощявки, поради което е получено значението гостолюбив град, или град на гости, относно, Гостивар.

 

 

В началото на ХХ век, бил седалище на Горноположката каза, а с указ от 1914 година, Гостивар се превръща в седалище на Горноположкия център.

 

Гостивар, преди балканските войни имал 3.735  жители, а преди Първата световна война - около 4.500. Най-голяма населеност и стопанско развитие

постига след Втората световна война, така, че от 1948 година,когато наброявал около 8000 жители, през 2002 година достига до около 35.000 жители. Както и при най- голяма част от македонските градове, Гостивар по - интензивно увеличава броя на населението след 1961 година, за повече от два пъти.

 

Днес, Гостивар е съвременно градско селище, с развит сектор на секундарни и терциярни дейности, и представлява административно - управляващ, икономически, културно -просветителски и медицински център във своя гравитационно влиятелен район, който е ограничен към Тетово, къто градско селище с по - голяма централност в Полог. Но, от друга страна, към Гостивар от югозапад,  гравитира цялата планинска област, относно мавровският край, относно около деведесет селски селища.

 

                Вруток

 

Поглед към селото Вруток със Шар Планина Чистата изворна вода, с непосредственната околност, са приятно място за отдих и развлечение.

 

Вруток, изворът на най-голямата македонска река Вардар, Гостиварци топло го препоръчват на всеки, който ще го посети този край. Едноименното село се намира в Горни Полог, на дестина километри югозападно от Гостивар. Изворът има щедрост от няколко кубни метра в секунда, и представлява един от по - голямите извори в Македония. Пред самото село се намира ХЕЦ Вруток с мощност от 150 МW.

 

Пещера Гьоновица (Красавица)

 

 Пещерата Гьоновица, се намира в непосредственна близкост на селото Горна Гьоновица, в изворната част на реката Лакавица, Гостиварско. Представлява  характеристична пещерна система, с дължина от около 1.000 метра. Входната част е обикновенно  сух, пещерен канал в дължжина от няколко стотици метра, но след това се среща подводна, пещерска река, която тече през по - голямата част от пещерата, съществува величествен, подводен водопад, който е рядкост в световен мащаб. При големи води, реката изтича  и през главния вход на пещерата. Тогава е  по - трудно овладяваща за посетителите.

 

 

Менада

 

Тетовската менада е малка бронзова статуетка,  открита в княжевска гробница на племето Агрибияни през 1932 година. Носи образа на танцьорка, която участвала на Ионизиядите, най-големите тържества в чест на Дионис,  божество на виното, на новата вегетация и на   събуждането на пролетта. Статуетката с размери от 9 см височина и 4 см широчина, била облята с калай, къто украшение на дръжката на широк, бронзов  украсен котел за смесване на виното с вода, който се употребява при ритуалните обреди. Според стилистичните характеристики, тя е дело на гръцки, вещ  майстор от Тиринт, сегашна   южна Италия. Открита е близко до Белезовата Чешма   при Тетово. Произхожда от ВИ век, и  се смята за най-старо археологично   откритие, открито в Полог. Поместена е в Музеят на Македония, в Скопие. В Македония били открити само две такива менади, от които, първата в гробницата   във Жданец, Скопско.

 

      

МАНИФЕСТАЦИИ:

 

 

ШАРПЛАНИНСКИ КУП

 

Всяка година на скийорския център Попова Шапка на Шар Планина, се провежда спортната скийорска манифестация Шарпланински куп, на която, покрай домашните, участвали и голям брой скийори от чужбина. За първи път е проведен през 1947 година, което го прави най-старо международно скийорско състезание на Балканите. През 1954 година, става част от ФИС В състезанията, докъто от 1969 година, до 1986 година е състезание в рамките на Европският куп  по скийорство. Този статус го губи през 1986 година,но през 1999 година, отново се кандидатира за Европейският куп. Покрай паричната награда,първокласираният скийор, получава и  шарпланинец, символ на планината, и маскота на Шарпланинския Куп. Покровител на манифестацията, е Президента на Република Македония. 

 

БИЕНАЛЕ В МАЛКА ГРАФИКА

 

Организатор на Международното биенале в малка графика енационалната

институция Музей на тетовския край. Първото  международно биенале, се провежда през 2001 година, и от тогава, вече 10 години,тази манифестация се етаблира, къто събитие        на културата в градът Тетово. Манифестацията предизвиква голям интерес  при художниците, които се занимават с графика (бакропис, дърворез, литография, мецотинта, комбинирана техника, линорез, компютърна техника).

 

 

ТЕХО

 

Международният хорски   фестивал Техо, за първи път се проведе през 1973 година. Провежда се къто биенале, и има ревиялен характер. Фестивалът се провежда на повече места -в Центъра за култура Ильо Антевски - Смок, в Съборният храм Кирил и Методий, и в комплекса на Лешочкият манастир. От  2009 година ечлен на Европейската хорска асоциација АГЕЦ.

 

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.