Охрид

 

Град   в  югозападната част на     Република Македония, на североизточният бряг на Охридското Езеро.Транспортно е свързан с пътища, които водят към Скопие, Битоля, Дебар и                 Република Албания. Намира се на старият път Виа Игнация,  който ги свързвал Ядранското и Бялото Море, което било важна околност за развитието на Охрид в миналото. В близкост на  града, се намира Охридското летище, чрез което, въздушният транспорт се осъществява с определени направления извън Република Македония. Транспорта по водите на Охридското Езеро, е от малко значение. Ползва се във функция на риболов и за туристически цели. Единственна неблагоприятност, е отцъствието на железопътен транспорт.През III век п.н.е. на настоящото място на Охрид, се е намирало селището под името Лихнида. Това важно и установено място през II век п.н.е., попада под римското управление и прераства в значително селище на пътят Виа Игнация. По-късно, Лихнида, къто богат и потвърден град, попада под византийско управление. През VI и VII век, са се водели тежки борби между славянските племена и Византийците. След победата, градът Лихнида, Славяните го преименовали в Охрид. През 879 година, Охрид израства в  епископско средище, а през 886 година, с идването на Св.Климент и на Св.Наум, селището прераства в културен център. Тези ученици на Светите Кирил и Методий, от тук започнали да я разпространяват славянската писменности литература. В съставът на македонската държава, Охрид е столица, в която било седалището на Цар Самуил. От периодът на неговото владетелство, датира Самуиловата  крепост. Крепостта, е добре запазена крепост в старата част на градът, за която най-старите данни, датират от 476 година. След Неговата смърт, била разрушена, но отново обновена. Ползвала се и през времето на османлийското владетелство. В продължение на XII и XIII век, Охрид се е отличавал с развити занаяти.

Охридски народен музей

 

Народният музей в Охрид, е поместен в къщата на Робевци,ремек дело на архитектурата в Охрид от XIX век. Музеят притежава археологично,историческо и етнологично отделение. Изложени са голям брой археологични артефакти от праисторията, античният и средновековният период на Охрид. Разполага със сбирка от около 10.000 монети от различни временски периоди, предмети и документи от Илинденският период.

 

Културният център Григор Пърличев е построен през 1959 година. Разполага с над 700 м2 повърхност. Отличава се  с обемиста културна програма от областта на музиката, изкуството, филмът, литературата, фолклорът. Центърът е построен и именован в слава на носителят на Лаворовият венец Григор Пърличев (1830 / 31 - 1893), поет, преводач, критик, полиглот, учител и оратор, значителна личност за Македония и за македонската култура.  

 

Античният театар в Охрид,произхожда от  хеленистичният период. Построен е около 200 години п.н.е. Намира се в старата част на Охрид, между двете страни на възвишението на Самуиловата крепост, в добър завет, подходящ за акустиката при изпълнение на културно - художественни представления и спортни осъществявания. От трибуните на амфитеатарът, се предоставя извънреден поглед към Охридското Езеро и планината Галичица.

При археологичните разкопки на Самуиловата крепост, покрай северният бедем, са открити голям брой на гробници, които принадлежали на жителите на античната Лихнида. Хронологичният промеждутък на погребванията, се движи от V век п.н.е. до V век от нашата ера, от които, най-голям брой принадлежат на македонско - хелинистичният период (III - II век п.н.е.) Разполагат с богат и разнообразен археологичен матриал (украсени керамични съдове, железни, бронзови, сребърни и златни предмети).

 

 На 30 септември 2002 година, е открита гробница със седемдесет приложения от разновиден матриал (керамика, кихлибар, стъклена паста, желязо, бронз, сребро и злато), а между тях, най-значителни и най-ексклузивни са две: златната посмъртна маска и златната ръкавица със златен пръстен.

 

Смятат се за епохално откритие за македонската и за европейската археология на прочутата некропола Требенища, при селото Горенци, близко до Охрид. Другите четири златни маски в некрополата са открити през 1918 и 1934 година (днес две в Белград и две в София). Гробницата датира от началото на В век п.н.е., което я прави най-стара местност за погребване в рамките на лихнидската некропола.

 

Горна Порта - В нейните крепостни стени са зазидани много камъни с гръцки, латински и старославянски надписи

 

Покрай функцията за отбрана от неприятелят, крепостта служела и за живеене. Известна е под наименованието Самуилова крепост. По време на владението на Царят Самуил от 976 до 1014 година и неговите наследници до 1018 година, Охрид бил столица на първата държава  на Македонските Славяни. Тогава обновената крепост, го запазила своят мономентален благоустройствен скелет до настоящем.

 

 

Охридският бисер се отличава с това, че от неговата повърхност се рефлектират палитрени цветове на бои, относно цветовете на дъгата. Традицията на изработка е семейна тайна, която повече от 80 години, се пренася от поколение на поколение в семейството Филеви. Охридският бисер, прерастна в бренд на културата на Македония и на градът Охрид.

Филигранство

Филигранството е умение за изработка на много нежни и деликатни предмети накит от различна дебелина на сребърна, или златна жица и зърна от скъпоценен камък. Става дума за разнообразни произведения, пред които удивително стои въпроса за това, дали е възможно предметът да е изработван ръчно. Филигранството е един  от традиционалните занаяти в Охрид и в Охридско.

Копаничарство

Копаничарската дърворезба, е специфичен занаят, с който се занимават хора, с особенна художественна дарба. В Охрид и в Охридско, този занаят е особенно развит. Копаничарските и дърворезбарските произведения, говорят за историята, културата и традицията на македонският народ и са широко разпространени в Охрид и извън него.

 

 

Грънчарство

Грънчаеството е един от традиционалните охридски занаяти за изработка на различни земни предмети, с различно предназначение и богата орнаментика в духът на македонската традиция и фолклоре.

 

Охридска  пастърва

Охридската пастърва, е ендемски тип на сладководна риба в Европа, и е най-близък потомък на типовите, които са живяли в този район, още от Терциера. Охридската пастърва се различава от  поточната, по сплесканото тяло, по малката глава и звездните сиви петна по тялото. Цвета на месото при някои от тях е бял, а при някои, розов. Максималната дължина се движи от 25 до 60 см, а максималното тегло до 15,8 кг. Мелезите, които са се получили след кръстосване на поточната и на охридската пастърва, по тялото имат последователно разпределени червени кръгли и сиви звездести петна, къто летницата. Охридската пастърва е вкусна за ядене. Къто един от защитните знаци на Македония, тя се намира и на македонските монети.

 

 

Плажове на Охридското Езеро

 

Покрай градските плажове в Охрид и в Струга, на протежението от Охрид до Св.Наум  е разположена охридската ривиера, в която свой интерес, може да открие всеки турист.

 

Горица -  на 4 км от Охрид, обкръжение за чувство на спокойствие с плаж, заграден с високи скали и е с идеялен поглед към цялата охридска ривиера

 

Славия - на 4 км от Охрид, в местността Свети Стефан един от най-фреквентните плажове, уреден и чист, най-голяма атракция е 75 - метровия тобоган

 Метропол и  Белви -  на 8 км от Охрид, 100 метра от езерото два хотела

с  модерно обзаведени  стаи с поглед към езерото, със спортни терени, кеглана, басейни, зала за конференция, сауна, хелиотерапия, казино, фитнес

 

Лагадин - най-дълъг плаж - 285 метра. Организират са различни забавления със сняг - пяна, дъжд и балони специална атракция е платформата за релаксация,питие и дружба

 

Елешец - автокъмпинг на 10 км от Охрид със 700 легла в бунгала и къмпинг - ремаркета и с възможност за престой в  къмпинга със собствени ремаркета и палатки

 

Св.Климент, най-даровитият ученик на светите братя Кирил и Методий, всеславянските просветители и учител, на Плаошник в Охрид, в манастира Св. Пантелеймон, основал първият европейски и всеславянски университет през IX век (886 година), много години още преди известните университети в Падоа и в Болоня. На Светиклиментовият университет в Охрид, завършиле  3.500 студенти , които продължиле да го разпространяват християнството през цялата славянска Европа. Библията, на старомакедонски  славянски език, от Охрид била разпространена от Солун до Урал, в 15 европейски страни.

 

Защо Св.Климент този манастир го е посветил на Св.Пантелеймон?

Св.Пантелеймон, бил прочут, като лекар с голяма дарба за чудотворство.

Покрай манастира на Плаошник имало и болница, в която св.Климент е лекувал с молитви, с билки и чаеви, и бил известен като Св.Климент Чудотворец.

Манастирът и неговата околност са тихо място за отдих и за разходка. Целият край пленява със спокойната красота на бисерно прозрачната вода от извора на Църн Дрим, като едно от най-чистите места на охридското крайбрежие. Бистрите и студени извори, и буйната вегитация, около манастира, се смятат за най-егзотичното място на езерото. Плуването с лодка по изворите при манастира, е преживяване, което, не смее да се пропусне.

 

Архитектурата на черквата е доста значителна за проучването на средновековните паметници на Охрид, затова, че представлява успешна комбинация            от зантийски и арменски елементи. Строежа е от дялкан камък, варовик, и тухла, в правоъгълна основа, със врязан кръст и осемъгълен купол.

 

Заливът на костите е реконструирано праисторическо наколно селище, поставено над пладформа, която се държи на дървени колове. Това е новооткритият музей  върху  вода, където във водата са поставени откритите остатъци от древното място на живеене, леководолазна база и реконструирани крепости от Римското Царство от 2 век.

 

В тази местност, на дълбочина от три до пет метра са открити остатъци от 6000 дървени колове, които най-вероятно подпирале съвместна платформа, на която е имало 20 дървени къщички. Според проучванията, повърхността на селището се е разпростирала на 8500 м. От гледище на това, че били построени от дърво, тръстика и кал, местата за живеене били подложени на пожари и били често обновявани, което се дължи на голямата гъстота на коловете ( открити са остатъци от изгоряли дърва и въглища). Платформата с брега била свързана с подвижен мост, който в течение на ноща, се вдигал поради защита от животнии неприятели.

 

В момента е реконструирана част от селището, на която се намират седем къщички, построени върху платформа, която е поставена на 1200 колове, които са обработени, за да бъдат  по - отстояващи и по - издържливи. Реконструирана е и вътрешността на къщичките, която предлага интересно преживяване за тогавашният начин на живот. В музейният обект са изложени открити керамични предмети, а е поставен и аквариум на коловете под водата.  В базата на леководолазите, любителите  леководолази, имат възможност да се гмуркат с водещ, и да проучват остатъците под водата.

Брега и плажа, минала част от автокъмпинга Градище, върху която е реконструирано това наколно място за живот, придоби името Залив на костите, понеже при проучванията са намерени много кости от животни, характеристично за този период, от който датира мястото за живеене.   

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.