Занаят – Изработка на сувенири от дърво

 

 

Соня Трифуновска от Охрид, вече 10 години изработва уникални предмети от дърво.Със сръчните си ръце, тя изработва разнообразни художественни произведения и предмети, които разхубавяват пространството и предизвикват възхищение. Кутии за бижута, масички, табли, старинна градска къща, лодки, кораби, риби, музикални инструменти, пъзели са само част от дървените предмети, които могат да се намереят в Охрид, които със своята автентичност и уникалност са магнит за туристите. Предметите на изкуството, изложени пред собствената къща, предизвикват възхищението на много минувачи. Страстта на Соня към изкуството произхожда от природата, която обкръжава красивия й дом в Охрид, Македония и собственото й въображение. Тя обича да преназначава и използва повторно дървото за своите творения в нейния магазин за обработване на дърво. Като човек на изкуството повече от 10 години, тя непрекъснато търси нови вдъхновения.

Като се има предвид, че магазинът се намира до самата църква Свети Йован Канео, няма турист, който да е минал без да попита, или да се е удивил от богатата гама от ръчно изработените сувенири. Най-търсени са автентичните с мотиви от Охрид, църквите, рибите, охридският чун, старата градска къща, а докъто най-интересни за най-малките са пъзелите, любимите им животински фигури и герои от дърво, разказва Соня. Най-добре ми е, когато творя според собственото си вдъхновение, което намирам навсякъде около себе си, особено по време на ежедневните ми приключения сред природата и покрай Охридското езеро.

 

 

Много често се случва да имам специална поръчка от някой, който има специално желание да му изработя най различни артикли за себе си или за подарък, например, има и такива, които ми показват какво искат да имат къто сувенир и дали същия може да се направи казва Трифуновска от Охрид. Изделията изработени от дърво, което е отличен декоративен материал, предлага неограничени възможности за креативните хора. Соня може да направи почти всичко в производствения процес с ръцете си и дървото, може да направи почти всичко, въпреки че процеса на производството изисква много търпение и концентрация, но все пак, доколкото се работи с любов, то представлява удовлетворение, а накрая, когато ще видите финалната част, предизвиква щастие и възхищение.

За да направите една фигура от дърво, първо трябва да изберете едно парче дърво с подходящ размер и да го обработите с длето. Готовият предмет се покрива с лак и екологични бои, като може да се добавят и други материали за декорация по избор, които да се комбинират с дървото. Любовта към дървените декорации и ръкоделия, които популяризират традицията на този вид изкуство, предава и на двете си деца, които, както казва за щастие, се интересуват от този занаят от малки и се надява, че ще го продължат. За сега, те й помагат в направата на произведенията, но се надява, че един ден те ще бъдат нейни наследници в този занаят.

 

 

На въпроса, откъде е дошла идеята да се занимава с този занаят, Соня казва, че е било съвсем случайно, мислейки да започне собствен бизнес, а големият избор на китайски стоки на пазара, я е подтикнал да започне автентичен охридски занаят и сега тя е щастлива заради това си решение. Това се появи съвсем случайно, но когато започнах да изразявам фантазията си върху дървото, ставаше все по-привлекателно за работа и никнеха все повече и повече нови идеи, разказва Трифуновска.

Ръцете болят, когато се прекалява с работата, но удовлетворението е голямо, когато след известно време фантазията се превърне в действителност в дървото. Няма човек, който да не онемява, както се казва пред красотата на продуктите. Няма такъв, който не би поискал да има покрай себе си едни такива ръчно изработени художественни произведения. Струва ми се някак, че все пак ги купуват чужденците, но не изостават и домашните туристи, нито охриджаните, които все пак имат изискан вкус. Обикновенно харесват автентичната стара градска къща, но и всичко онова, което символизира град Охрид.

 

 

Предметите са изработват от почти всичките местни дървета около нас, но най-вече от орех, бук, ясен, кестен и череша. Всяко едно дърво има свои собствени характеристики, така че, в зависимост от идеята, то ще си получи своя краен продукт. Най-бързият продукт, който тя е изработила, и отнел три часа, а докъто този, върху който е прекарала най-много време,и отнело три дни. Най-трудно и най-много работа, както казва тя, и отнела изработката на охридската къща, която всъщност е най-търсената.

Хората на изкуството, ежедневно се стараят да бъдат колкото е възможно по-добри и по възможност на най-добрия начин, да ги получат желаните фигури, издълбани в дървото. Въпреки, че този занаят изисква търпение, идеи, воля и жертви от древни времена, дървото е изборът на вдъхновение за много хора на изкуството, които от него създавали нови форми, произведения и творения, които придават жизненост и топлина на пространството.

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.