Охридския бисер, бренд на града

 

Охридския бисер, бренд на града

Охрид, град под Самуиловата крепост, въпреки, че изобилства с културно исторически паметници, природни красоти и богатства, има и свой бренд - Охридския бисер. Охридския бисер е посланик на Охрид и на страната ни, и навсякъде по света. Прекрасен и уникален сувенир за ония, които посещават Охрид и Охридското езеро. Всеки турист, който е дошъл в града, чул, видял или купил охридски бисери, а през чаршията от охридските жители, се е запознал и от най-различните разкази, за това, как е създаден Охридския бисер.

Само на двете семейства Филеви и Талеви в Охрид, им е известна тайната за изработката на добре популярния бисер, която се пренася от поколения на поколения. Тези две семейства поддържат традицията и обработват продукта, наречен Оргинален Охридски бисер. Известния изработващ на Охридски бисери Михайло, който е четвърто поколение на семейството Филеви, казва, че естественните перли са изработват посредством специялна технология, за която не са предоставяат много детайли. Тайната на неговата изработка в Охрид, я носи руския емигрант Йован Субанович през 1928 - та година, когато пристига случайно в Охрид. Оставайки в града за по-дълъг период, между неговия прадядо и Йован, се създало голямо приятелство, и така в знак на това, Йован го запознал с тайната техника за изработката на бисери.

 

 

И така, разхождайки се по бреговете на Охридското Езеро и разговаряйки на много теми и за човешките преживявания, ги забелязали рибарите, които същевременно били и чичовци на неговия прадядо. Те носеле кошници с рибата плашица, която е един вид на риба, живуща в Охридското Езеро. Михайло Филев, казва, че след тази гледка в рибите, Йован вече разбрал, че тази тайна, която носи в себе си от Русия, поточно от Байкалското Езеро, може да я открие тук. А тайната била в рибата, поточно в плашицата, която е ендемска форма от които люспи на кожата, може да се направи бисер. И така в знак на голямото приятелство, Йован го запознал с тайната техника за изработката на бисери, неговия прадядо Никола.

Четири години по-късно, неговия дядо Михайло се опитва да развие бренда, за да може и след това да го прави и неговия баща Никола. Настоящия изработващ Михайло, най-младия от семейството, кръстен на неговия дядо, който е наследил този занаят и успешно го представя и усъвършенства, са надява, че и неговите деца, ще продължат традицията на занаята. Филев, разказва, че още по време на детството му, се появила любов към занаята, гледайки неговото семейство ежедневно как работи, а първия гердан със своите ръце го изработил, включвайки момента на овладяване на цялата техника и узнаване на тайната на 17 години с баба му Славянка Филева. Филеви са семейство, което изработва Охридските бисери още от далечната 1928 година, която се удостовери от историческите факти и институции.

 

 

Охридския бисер, както разказват, не е намерен в мида, както много мислят,но всъщност той се изработва по този начин, по който се взима най- бляскавата (вътрешната) част от мидата, същия добре са обработва и се получава желаната форма - седефено зърно. Втория процес на обработването на зърното, е премазване на вече полученото седефено зърно с емулсия, която се получава от люспата на охридската риба - плашица. Поотдавна са съществували няколко модели на огърлици от Охридски бисер, които са му давали акцент на определени тържества, каквито са били свадбите, семейните празненства и домашни посещения, при годежи на момичетата и т.н. Те биле наричани спрямо повода.

Със скъпоценното бижу, нанизано със зърна од Охридските бисери, са се украсявали много известни личности. Като такива се начисляват неговата екселенция краля Густав и нейното превъзходителство кралицата Силвия от Швеция, Джулияна Хол, Кралицата Маргарет II от Дания, Джована от Италия, Мария Хохензолерн - Сингмаринген, президента Гьорге Иванов; многобройни естрадни и спортни звезди от региона и по- нашироко между които и Новак Джокович, Неда Украден, Емина Яхович, Раде Шербеджия, Каролина Гочева, Руслана, Цеца, Индира Левак и много други популярни личности.

 

Продукта е с гаранция от многобройни сертификати и признания на световно равнище

Охрид от 2016 година, получи и Музей на Охридския бисер. Известните изработващи на оргиналните Охридски бисери, семейството Филеви, откри Бисерния музей, в който пред посетителите се разказва приказката за изработването на далеч прочутия бисер. В музея са поставени всичките инструменти, с които се обработват бисерите от люспите на охридската риба плашица, снимки на четирите поколения, които произвеждат бисера чрез тайната рецепта на руския емигрант, донесен от Байкалското Езеро, също така и снимки от известните световни личности, президенти, кралици и принцеси, които са се разкрасявали с охридските бисери. Музея, който обогати македонската култура и традиция, се намира близо до катедралната църква "Света София", а в него, посетителите имат възможността да се запознаят с целия процес на изработването на далеко прочутите Охридски бисери и вековната традиция на Филеви.

Дългогодишната обемиста плодотворна дейност, беше успешно представена и в документарния игрален филм "Семейна традиция на фамилиите Филеви и Талеви", който беше прожектиран на 2 август 2017 година в рамките на реномирания международен фестивал "Охридско лято". Също така голям принос в запазване на традицията трайно върху писани източници има издаването на монографията "Охридския бисер във фамилиите Филеви и Талеви", става дума за съчетание от история, архивистика, етнология, художественно изкуство, култура, в коетоза първи път съвместно са обхванати двете семейства, които знаят тайната на изработването на оргиналния Охридски бисер, подкрепено от Министерството за култура и НУ учреждение и музей. В Охридския регион, традицията за изработването на Охридския бисер, я практикуват и други семейства и същия представлява препознаващ туристически бренд.

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.