Обработка на мед и производство на художественни произведения

 

 

Въпреки, че в миналото занаятите са били типично мъжка професия, днес жените разчупват стереотипите и със своите продукти и занаяти и те са важно звено в туризма. Данче Наумоска от Охрид, е единствената жена в града, която обработва медта. Тя е наследила занаята от нейния баща, който цял живот е бил грънчар – казанджия и както е растяла през изминаващите години, е възникнала и любовта към занаята и тя да се занимава с тази дейност. Преди 22 години тя реши да въведе новости и на един, по - различен иновативен и уникален начин да направи художественни произведения от мед със собствените си ръце. Изработва охридски, традиционни, религиозни мотиви, както и свободно изкуство и бижута.

„Баща ми е грънчар - казанджия и още като дете, много често присъствах в неговата работилница, знаех как да му помагам, да му придържам нещата, бях като чирак. Когато дойде време да стана семеен човек, любовта някак си се събуди. Исках нещо да възстановя и да направя за себе си у дома, така че започнах малко повече да се интересувам, за да създам бизнес. Вече 22 години работя това ефективно“, казва Наумоска. В работилницата на баща й, където на времето са били най-търсени казаните и други произведения от мед, сега все повече се търсят сувенири, които са уникални и имат своята специфика.

 

 

Най-разпространеният материал е медта, която в комбинация с различни техники на оксидиране и позлатяване на медта се придобиват различни нюанси в медено, кафяво, сребристо, златно и синьо. Занаятите в миналото са били типично мъжки професии, били ценени и от тях са печелели добри пари. Ето, аз наследих занаята и синът ми има афинитет към тази работа. Трябва да имаш любов, за да правиш нещо креативно, да имаш чувство, отдаденост. Не само, че имам наследници и те трябва да наследят занаята. „Впрочем, трябва с истинска любов да се подхожда към който и да било занаят“, казва Наумоска.

От медта и с позлата, изработва имитации на златната маска и ръкавица, както и други автентични охридски мотиви. Тя каза, че целта е да се представи на туристите богатото културно наследство на Охрид. „Изработвам златните маски, автентични - нещо оригинално от Охрид и Македония. Искам да представя нашата традиционна култура и да я предам. Златните маски изработвам от мед с позлата. Предимно за мен, основният ми материал за обработка на медта са различни техники и химикали за посребряване, потъмняване, позлатяване. Рисувам я и получавам нещо уникално, което остава, има постоянни стойности за бъдещите поколения”, казва Данче Наумоска – обработваща медта.

 

 

Работата за Данче, освен професия, трябва да бъде и удоволствие. Това е творческа работа, която в личен план, напълно и предоставя удоволствие и я прави щастлива и удовлетворена. Нейните творения са нейният автопортрет, най-голямото вдъхновение за всички красиви неща, синьото езеро, рибите, историята и културното ни наследство. Нейната слабост са онези неоткрити неща, недокоснати, онези неща, които никой не е успял да унищожи. Тя изработва картини, произведения на изкуството, предмети и бижута от мед.

„Ние, които се занимаваме с ръчна изработка чрез добра оферта за туристите, я представяме културата и традицията на страната ни“, каза Наумоска. Наумоска разви стария занаят, днес с различни техники и материали създава уникални бижута. Изработва охридски мотиви, които са много интересни за чужденците, религиозни теми, икони по поръчка на клиенти, в различни размери и техники, както и копия на артефакти, традиционни орнаменти, декорации, украшения, а напоследък започва да се занимава и с абстрактно изкуство.

 

 

Вдъхновение за бижута - „Знаейки за ендемичните видове в Охридското езеро, се срещнах с вълшебната гъба, която получи името "Rotunda" не само заради това,че има кръгла форма, но и защото напомня на морски таралеж без шипове. Очарована от нейния изглед, успях да представя вътрешната система от малките канали и малките камери. Тази древна форма на гъба оцелява в езерото, старо шест милиона години и е сред най-старите форми, които живеят в него, и като автохтонен животински вид, напълно е различна от другите гъби.“

Начин на производство - За изработката са използвани медни ленти, нежно усукани и поляти с епоксидна смола с различни пигменти. Данче казва, че всяко творение се характеризира със специална отдаденост, уникален дизайн и собствена идея, а предимно колекцията Охридска гъба, е предназначена за силни и уверени в себе си жени, които желаят да са различни. Вече 22 години Наумовска създава медна приказка в охридската чаршия със занаятчийските си умения, привличайки туристи от цял свят. Данче Наумоска от Охрид поръчва:“Почувсвайте колорита на медта!“ Както казва:“ Целта ми е да споделям магията на медта с уникално получените нюанси, да споделям приказката ми и да създам Вашата, чрез моите творения.“

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.