Ohri


Ohri është qytet në pjesën jugperëndimore të Maqedonisë, në bregdetin verilindor të Liqenit të Ohrit. Ohri dhe Liqeni i Ohrit janë një nga vendet kryesore turistike në Maqedoni.

Vendpozita gjeografike e Ohrit

Ky qytet gjendet në pjesën jugperëndimore të Maqedonisë, në bregun verilindor të Liqenit të Ohrit. Ai është i lidhur me rrugët të cilat qojnë në Shkup, Manastir, Dibër dhe republikën e Shqipërisë. Afër tij ka kaluar edhe rruga e vjetër Via Ignacia, e cila i lidh Detin Adriatik dhe Detin e Bardhë, me çka ka qenë rrethinë e rëndësishme për zhvillimin e Ohrit në të kaluarën. Në afërsi të qytetit gjendet Aeroporti i Ohrit, nëpërmjet të cilit komunikacioni ajrorë zhvillohet me destinacione të caktuara jashtë nga Republika e Maqedonisë. Komunikacioni nëpër ujërat e Liqenit të Ohrit është me rëndësi të vogël. Shfrytëzohet në funksion të peshkatarisë dhe për qëllime turistike. Pakënaqësi e vetme është mungesa e komunikacionit hekurudhorë.


OHRI

Historia për emrin e qytetit të Ohrit

Për shkak të numrit të madh të kishave dhe manastireve, qyteti i Ohrit njihet si Jerusalemi Ballkanik dhe Evropian. Njihet gjithashtu si "Qyteti i Dritës", një përkthim tekstual i emrit të tij të vjetër, Lihnid. Rajoni i Ohrit është i përfshirë në Trashëgiminë Botërore të UNESKO-s. Sipas një legjende, të cilën e kanë shkruar Vëllezërit Milladinovci, kur është bërë kështjella e Ohrit, Mbreti Justinian është ngjitur në kodrat mbi të cilat shtrihet qyteti dhe duke parë një mjedis të bukur bërtiti "oh-rid", që do të thotë - çfarë kodër e bukur. Që atëherë, qyteti quhet Ohër. Ohri modern është trashëgimtar i Lihnid-it të lashtë. Sipas të dhënave, qyteti për herë të parë përmendet 2.400 vjet para epokës së re. Lihnidi gjendej në rrugën Via Egnatia, rruga më e vjetër dhe më e rëndësishme romake në Ballkan.


OHRI

Të dhëna historike për Ohrin

Në gjysmën e dytë të shekullit të VIII, rajoni i Ohrit u bë një zonë tërheqëse për shtetin bullgar. Gjatë kohës së mbretit bullgar Boris I Mihail territoret maqedonase në kuptim luftarak-administrativ ishin përfshirë në disa "komitate." Ohri ishte në Komitet i cili përfshinte zonat e Ohrit dhe të Devollit. Në vitin 886 Klimenti, pas një qëndrimi të shkurtër në oborrin bullgarë, u dërgua në Maqedoni me mision të rëndësishëm shtetërorë. Si mësues dhe peshkop Klimenti, së bashku me Naumin ishin themeluesit e të ashtuquajturës Shkollë glagolike letrare të Ohrit. Duke falënderuar veprimtarinë e Klimentit dhe Naumit, qyteti Ohër, në gjysmën e dytë të shekullit të IX, është bërë qendrës kulturore sllovene, ndërsa mbreti Samuil e ka kthyer atë në një qendër fetare dhe kryeqytet të mbretërisë. Kështjellat e tij ende qëndrojnë lart mbi qytetin sot.

Kështjella e Samuilit në Ohër

Forma e Kështjellës së Samuilit daton nga koha e Samuilit, megjithëse ka edhe të dhëna për prishjen dhe riparimin e kështjellës nga turqit dhe bizantinët. Ajo përmban mure me një lartësi prej 10 deri në 16 metra dhe një trashësi prej disa metra. Nga të gjitha anët, me përjashtim të asaj jugore, që është kthyer kah liqeni, pjesa kodrinore e qytetit ishte e mbrojtur nga mure të larta dhe kulla të gjata tre kilometra, afër portit të Ohrit. Me forcimet dhe muret e saj e përfshin të gjithë Kodrën e Ohrit. Sot, në kështjellë janë ruajtur 18 kulla dhe katër porta. Pjesë të kështjellës shtrihen kah liqeni dhe në kodrën më të ulët të pjesës së vjetër të Ohrit. Në pjesën e vjetër të qytetit është hyrë nëpër tre porta, prej të cilave u ruajt vetëm Porta e Epërme. Shumë gurë me mbishkrime greke janë ndërtuar në muret e saj. Nën një shtresë të jashtme pjesërisht të shembur në muret e brendshme, vërehen shtresa horizontale të tullave të formatit bizantin.


OHRI

Plazhet e Liqenit të Ohrit

Përveç plazheve qytetare në Ohër dhe Strugë, në lëvizjen nga Ohri deri në Shën Naum shtrihet riviera e Ohrit:

Gorricë
 • 4 km nga Ohri 4 km nga Ohri
 • Plazh i rrethuar me shkëmbinj të lartë Plazh i rrethuar me shkëmbinj të lartë
 • Pamje ideale e tërë rivierës së Ohrit Pamje ideale e tërë rivierës së Ohrit
Sllavia
 • 4 km nga Ohri, në vendin Shën Stefan 4 km nga Ohri, në vendin Shën Stefan
 • Një nga plazhet më frekuentive, e rregulluar dhe e pastër Një nga plazhet më frekuentive, e rregulluar dhe e pastër
Metropoli dhe Belvi
 • 8 km nga Ohri, 100 metra nga liqeni 8 km nga Ohri, 100 metra nga liqeni
 • Dy hotele me dhoma të pajisura moderne me pamje nga liqeni Dy hotele me dhoma të pajisura moderne me pamje nga liqeni
Lagadin
 • Plazhi më i gjatë - 285 metra Plazhi më i gjatë - 285 metra
 • Organizohen ahengje të ndryshme me shkumë, shi dhe tullumbace Organizohen ahengje të ndryshme me shkumë, shi dhe tullumbace
Eleshec
 • Autokamp në 10 km nga Ohri Autokamp në 10 km nga Ohri
 • 700 shtretër në bungale dhe kampe – rimorkio 700 shtretër në bungale dhe kampe – rimorkio

OHRI

Trofta e Ohrit

Një nga llojet endemike është trofta e Ohrit, peshku i ujërave të ëmbla në Evropë dhe është paraardhësi më i afërt i llojeve që kanë jetuar në këtë zonë që nga Terciari. Ai ndryshon nga trupi i rafinuar, nga koka e vogël dhe nga njollat gri të yjëzuara në trup. Ngjyra e mishit te disa prej tyre është e bardhë, dhe te disa roze. Gjatësia maksimale lëviz nga 25 në 60 cm, dhe pesha maksimale është deri në 15.8 kg. Ushqimi i krijuar përmes kryqëzimit të troftës së lumenjve dhe të Ohrit përgjatë trupit kanë alternuar njollat e kuqe rrethore dhe njolla të yjëzuara gri si korani. Trofta e Ohrit është e shijshme për të ngrënë. Si një nga shenjat mbrojtëse të Maqedonisë, ajo gjendet edhe në monedhat maqedonase.


OHRI

Manastiri i Shën Klimentit Shën Pantelejmon, Pllaoshnik në Ohër

Në afërsi të Bazilikës së Peshkopisë krishtere të hershme në zonën e Plaoshnikut, në vitin 2002, një tempull i ri i ndërtuar u shenjtërua i kushtuar Shën Panteleimon. Shën Klementi, ishte një ndërtues i madh i kishave dhe manastireve, më i famshmi i të cilit është manastiri i Plaoshnikut. Hulumtimi më i fundit arkeologjik në vitin 2000 konfirmoi se në këtë vend ai rifilloi një ish manastir në formën e trikonhosit (tërfojë me tre gjethe). Ajo dëshmon për jetën e kishës së krishterë në Maqedoni që nga shekulli I i epokës së re. Janë zbuluar 500 varre të murgjve, si dhe gjetje të tjera të pasura: rrobat e artë, kryqe, ikona, relikte ...


OHRI

Në vendin e manastirit të Shën Klementi, një kishë e re u ndërtua në shekullin e XIV, të cilën turqit në shekullin XV e kthyen në një xhami. Pastaj reliktet e Shën Klementi u transferuan në kishën e Shën Mërija Perivlepta në Ohër, dhe pas 530 vitesh u kthyen. Këtu ishte shkolla e Ohrit, një pikë e nxehtë e shkrim-leximit sllav, spiritualiteti dhe kultura, duke e konsideruar universitetin e parë sllav në botë.


OHRI

Manastiri Shën Naum i Ohrit në Ohër

I ndërtuar në një shkëmb të lartë mbi vetë Liqenin e Ohrit, në pikën më jugore. Kisha manastire kushtuar Këshillit të Arkangjelëve të Shenjta, që në vitin 905 e ka ndërtuar Shën Naumi dhe në të gjendet edhe varri i Shën Naumit, i ndërtuar në pjesën juglindore të narteksit, në të njëjtin vend si varri i Shën Kliment.


OHRI

Kisha u ndërtua me një themel në formën e një trikonhos (një gjethe e tërfilit). Rreth shekullit X deri në shekullin XIII u shkatërrua tërësisht. Madje në shekullin XVI në themelet e saj është ngritur kisha e tanishme, e rindërtuar dhe zgjeruar në disa faza. Në gjysmën e dytë të shekullit të XVIII ishte ndërtuar kupola mbi portikun e kishës, ndërsa rinovimi i fundit i rëndësishëm u krye në fund të shekullit të XVIII (1799). Në mbishkrimin mbi hyrjen perëndimore nga brenda përmendet se piktura afreske e kishës ndodhi në kohën e abatit Stevan në vitin 1806. Pastaj kisha u pikturua me varrin e Naumit. Kisha e sotme ka formën e një kryqi të gdhendur me një kube katrore me një kupolë, të vendosur në katër shtylla. Varri i Shën Naumit është një ndërtesë e ngjitur me një kupolë të gjerë dhe të ulët. Në manastirin e sotëm ende janë shtyllat me shkronja të gdhendura glagolike dhe cirilike.

Shën Gjoni i Pakëzuar, Kaneo në Ohër

Kjo kishë mesjetare është e njohur sipas emrit të vendbanimit të dikurshëm të peshkatarëve Kaneo, që në latinisht do të thotë "shkëlqen", një nga simbolet më të fotografuara të Ohrit Manastiri Shën Gjoni i Pakëzuar u ndërtua dhe u freskua në shekullin e XIII, ndërsa themeluesi i kishës dhe piktorëve të afreskeve nuk dihet. Afresket janë ruajtur në kube dhe në shenjtërore dhe janë dëmtuar përafërsisht, për shkak të së cilës kisha një periudhë më të gjatë në mes shekullit XVII dhe XIX, u shkatërrua pjesërisht dhe u braktis. Pastaj shumica e afreskeve u shkatërruan. Në historinë e kohëve të fundit të kësaj kishe konstatohen disa rinovimeve dhe ndërtime plotësuese, dhe në vitin 1889 vendoset një Ikonostasi i ri prej druri dhe pasqyrohen disa pjesë të pikturës së vjetër. Pamja origjinale e kishës Shën Gjon Kaneo, një nga simbolet e Ohrit të lashtë, u rivendos pas një pune konservatore në vitin 1963 dhe 1964, kur ishte rrënuar veranda kambanore, të cilat janë përfunduar në shekullin e XIX. Pastaj afresket u zbuluan në kub. Ka vetëm pjesë të afreskeve të shekullit XIII në kupolën dhe absidën. Të shkëlqyeshme dhe specifike janë dy engjëjt nga Pastrimi i apostujve, që janë në veshje mbretërore, që është e rrallë në pikturë.


OHRI

Kisha katedrale Shën Sofja (XI)

Tempulli në të cilin janë nënshtruar kryepeshkopët e Ohrit, në të cilin u shpall rinovimi i Kryepeshkopatës së Ohrit në vitin 1958, kjo kishë katedrale është një nga komplekset më të mëdha të afreskeve poktoreske të artit bizantin në Evropë që nga shekulli i XI. Afresket e shekujve XI dhe XIV janë me rëndësie të jashtëzakonshme dhe gjejnë vendin e tyre në të gjitha botimet shkencore. Veranda madhështore daton nga 1313/14 dhe është një nga ndërtesat më të bukura të atij lloji në kulturat e ndërtimit bizantin dhe maqedonas.


OHRI

Kisha me një fasadë dekorative, e ndërtuar me tulla dhe llaç, i kushtohet Shën Sofjes, që do të thotë Urtësia e Perëndisë - Zoti Jezu Krisht. U ndërtua në shekullin X në themelet e një bazilike të hershme krishtere. Në dhjakonarin janë përshkruar gjashtë Papë Romakë, me çka shprehet marrëdhënia midis Kishës së Kostandinopojës dhe Kishës Romake para vitit 1054. Shën Sofja në gjysmën e dytë të shekullit të XV u kthye në një xhami. Afresket ishin gëlqerosur, kupola ishte shembur dhe rrafshuar me çatinë, muri i altarit të mermerit ishte hequr, ndërsa mbi kubin veriperëndimor ishte ngritur minare. Sot, kisha ka një jetë të përhershme hyjnore, dhe përdoret si një sallë koncerti dhe muze.

Kisha Shën Mërija Perivlepta në Ohër

Vitin e ndërtimit (në kohën e perandorit bizantin Androniku II Paleolog) e mësojmë nga teksti në mbishkrimin mbi hyrjen. Kisha është një tërësi e mrekullueshme e një ndërtese të bukur dhe një afreske të pasur. Ndër njerëzit është e njohur me emrin Shën Kliment. Ashtu është nga shekullin XV, kur turqit deri në themel e kanë rrëzuar Manastirin e Shën Klementit në Pllaoshnik, ndërsa këtu janë transferuar eshtrat e Shën Klimentit. Ajo u bë një tempull katedral, apo tempull i kryepeshkopëve të Ohrit në kohën kur Tempulli Katedral i kryepeshkopëve Shën Sofja ishte shndërruar në xhami. Përveç kreut të parë të KOM, në këtë kishë janë nënshtruar edhe tre krerët e ardhshëm (Angelarij, Gavrill dhe i Mihail) .Afresku piktoreskë është vepër e zografëve Mihaill dhe Eftinij, emrat më të njohur të kohës, të cilët kanë punuar edhe në manastiret e Shën Nikita në Banjani, Shkup dhe Shën Gjergji në Nagoriq të Vjetër, Kumanovë.


OHRI

Manastiri i shpellës Shën Erazmo në Ohër

Në Mesjetë, kulti i Shën Erasmus, peshkop i Antiokisë predikues, ishte zgjeruar edhe në Lindje dhe Perëndim, dhe sidomos në Itali, Francë, dhe madje edhe në Spanjë. Në Maqedoni kulti i tij u zhvillua në rajonin e Ohrit, sepse ai mbajti një periudhë të gjatë të jetës së tij në Ohër dhe realizoi veprimtari të rëndësishme misionare në rajonet maqedonase. Predikuesit të tij të hershëm krishterë, Ohri i kushtoi një manastir të bukur, të ndërtuar në një shpellë përgjatë rrugës Ohër-Strugë, pranë bregut të liqenit. Afresket, duke përfshirë karakterin e Shën Erasmus, rrjedhin nga shekulli XII. Në afërsi është zbuluar edhe bazilika e hershme krishterë nga shekulli III-IV, kushtuar për Shën Erasmus.


OHRI

Shën Konstandin dhe Elena në Ohër

Kisha Shën Konstandini dhe Elena në Ohër janë gjendet në afërsi të Kishës Shën Mërija Perivlepta. Është ndërtuar nga jeromurgu Partenij. Është një ndërtesë e vetme dhe ka afreske nga koha e ndërtimit, por edhe nga periudhat e ardhshme, më saktësisht nga shek. XIV, XVII dhe XVIII.


OHRI

Gjiri i kockave në Ohër

Kjo është në të vërtetë një vendbanim i rindërtuar parahistorik nga shekulli XII-VII, p.e.s., i vendosur mbi një platformë që e mbajnë rrota druri. Është muzeu i sapo hapur në ujë, ku ndodhen mbetjet e gjetura nga vendbanimi i lashtë, një bazë zhytëse dhe fortesa të rindërtuara nga Perandoria Romake nga shekulli II.


OHRI

Në këtë vend, në një thellësi prej tre deri në pesë metra janë gjetur mbetjet e 6000 shtyllave prej druri, të cilat ndoshta kanë mbështetur një platformë të përbashkët në të cilën ka pasur 20 shtëpi prej druri. Sipas hulumtimeve, sipërfaqja e vendbanimit shtrihej në 8,500 m2. Duke pasur parasysh se ato janë ndërtuar prej druri, kallamat dhe baltë, vendbanimet ishin të ndjeshëm ndaj zjarreve dhe rinovohet shpesh, arsyeja për dendësitë mëdha të shtyllave (janë gjetur mbetjet e drurit të djegur dhe qymyr). Platforma me tokën lidhej me një urë të lëvizshme, e cila gjatë natës është ngritur për mbrojtjen nga kafshëve dhe armiqtë. Aktualisht është rindërtuar një pjesë e vendbanimit, e cila ka shtatë shtëpi të ndërtuara mbi një platformë që është vendosur mbi 1,200 shtylla që janë të përpunuara të jenë më rezistente dhe më të qëndrueshme. Brendësia e shtëpive është gjithashtu e rikonstruktuar, gjë që ofron një përvojë interesante për mënyrën e jetesës së atëhershme.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.