Resnja

 

Resnja

Për herë të parë në qytetin e Resnjes përmendet në një hartë të perandorit Dushan në vitin 1337 me emrin Resan. Kah fundi i shekullit XVIII filloi të zhvillohet zejtaria (poçeria) dhe tregtisë. Me këtë qyteti ekonomikisht është përforcuar duke formuar çarshinë e Resnjes dhe të lagjes duke u rritur në qendër ekonomike në tërë Prespën. Në fillim të shekullit të XIX merr statusin e qytetit dhe qendrës administrative. Resnja në aspektin ekonomik dhe të popullatës fillon të rritet pas Luftës së dytë botërore me rritje permanente prej 4737 banor në vitin 1948 deri rreth 9000 banor në vitin 2002. Kjo më së shumti ka të bëjë në shpërnguljen nga vendbanimet e afërta në qytetin e Resnjes dhe vendi i vetëm me rritje në luginën e Prespës e cila tradicionalisht është rajon migrues në vendet tej oqeanike.

Resnja është lagje qendrore në luginë me pozitë të mirë gjeografike e të komunikacionit, përmes të cilës kalon  rruga magjistrale Drash përmes Tiranës-Ohrit- Manastirit dhe Gratskos. Komunikim i komunikacionit me Greqinë përmes Dollno Dupeni, kurse  me Shqipërinë përmes Stenjes. Sot sipas funksioneve, Resnja paraqet lagje të vogël bashkëkohore qytetare me rolin e qendrës ekonomike, shëndetësore, kulturo-arsimore dhe drejtuese-administrative për lagjet përreth dhe luginës së Prespës.

 

Vendbanime turistike në Liqenin e Prespës

Oteshevo - Gjendet në bregun verilindor të Liqenit të Prespës, në ultësirën e shpateve lindore të Malit Galiçica. Vetëm 14 kilometra larg Resnjës, në Oteshevo arrihet për 20 minuta nëpër një rrugë relativisht të mirë. Edhe pse nuk ka banues të përhershëm, në këtë vend gjenden shumë hotele, restorante dhe vendpushime. Disa kilometra larg Oteshevos gjendet vendi Ribarsko Selo, me plazh të rregulluar dhe të pastër, tenda prej kallami dhe kafe-bar në një platformë mbi liqen. Plazhi është zbukuruar me skulptura prej druri, rrjeta për peshq dhe kasolle.

Pretor - Gjendet në bregun lindor të Liqenit të Prespës në një lartësi prej 850 – 910 metra mbi nivelin e detit, dhe me sipërfaqe prej 4 km². Ka rreth 150 banorë. Ka plazh të bukur me rreth njëqind shtretër. Shëtitjet në natyrën e mrekullueshme dhe të paprekur dhe mini-udhëtimet në mal nuk duhet të shmangen. I ka të gjitha kushtet për mbajtjen e seminareve verore dhe kampeve për punë.

 

Stenje

Sipas thëniet e shumë njerëzve, këtu gjendet plazhi më i bukur në bregun e liqenit të Prespës. Stenje është banjë ajrore, me një lartësi prej 855 metra mbi nivelin e detit. Gjendet në bregun perëndimor të liqenit, në ultësirën e Galiçicës, 25 kilometra larg Resnjës. Ka rreth 300 banorë. Në hyrjen e fshatit është vendosur tabelë informuese për bukuritë natyrore dhe kulturore të zonës. 

Gjiri Lisa ofron pamje të paharrueshme drejt liqenit, në afërsi të cilit gjendet fshati Konjsko, fshati më ekzotik në Prespë. Nga Konjsko mund të shkoni në ishullin Golem Grad, në një udhëtim me varkë prej 10 minutash. Në Stenje është e zhvilluar jeta e ditës, por edhe ajo e natës.

 

Slivnica

Gjendet në anën lindore të liqenit, në ultësirën e malit Baba, në një lartësi prej 900 metra mbi nivelin e detit. Nën fshat shtrihen livadhe me lule, vreshta të përpunuara në mënyrë të mrekullueshme, ndërsa në rripin e ngushtë të bregut gjenden pemë frutore dhe plazhe me rërë. Në këtë zonë gjenden katër kisha, lokalitete arkeologjike dhe manastiri katërshekullor i Slivnicës.

Dolno Dupeni - Gjendet në anën juglindore të Liqenit të Prespës, në një lartësi prej 900 metra mbi nivelin e detit. Në afërsi të tij gjendet vendi Markova Noga (Këmba e Markos), i cili ka marrë këtë emër në bazë të gurit nga legjenda e gjurmës gjigante të Krale Marko, e cila zyrtarisht është pika më jugore të Republikës së Maqedonisë.

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.