Manastiri

 

Manastir - Qyteti i konsujve, Zemra e Maqedonisë

 


Në varësi të udhëheqësve, qyteti ka pasur shumë emra. Emri sllav i qytetit – Manastir (Bitolla) vjen nga fjala “obitel”, e cila në Mesjetë përdorej për të shënuar bashkësinë e murgjve. Gjatë shekujve XVI dhe XVII nga ana e administratës së turqve qyteti u quajt Manastir ose Toli Manastir. Mendohet se emri ka qenë rezultat i legjendës së shtatëdhjetë kishave dhe manastireve të cilat ekzistonin në Manastir dhe në rrethinën e tij në periudhën e ardhjes së Turqve, ose, ashtu si Evlija Çelebija tregon, për arsye se në këtë vend që në kohën e Aleksandrit të Madh ekzistonte një manastir të madh dhe vendi mori emrin e tij.

Këtu janë të rëndësishme edhe rrugët rajonale në drejtim të Kërçovës dhe zonës së Mariovës. Nëpërmjet Manastirit kalon dhe hekurudha nga Velesi dhe Prilepi, e cila vazhdon për në Lerin, Voden dhe Selanik në Greqi. Manastiri i sotëm është themeluar në fund të shekullit VI. Statusin vendbanim urban e  ka që në shekullin e XI. Qyteti zhvillohej në afërsi të qytetit të atëhershëm antik Heraklea (dy kilometra drejt jugut nga Manastiri i sotëm). Kjo lagje ka qenë qendër tregtare, kulturore dhe transporti për Pellagoninë Jugore.

Në periudhën mesjetare Manastiri ka qenë qytet i fortifikuar me kisha dhe manastire, seli e peshkopit, qendër kishtare. Në shekullin e XVIII Manastiri ra në aspektin funksional. Në shekullin e XIX qyteti risolli funksionet e tij, zgjeroi territoret e tij dhe u bë “Qyteti i konsujve”, sepse nga gjysma e dytë e shekullit të XIX dhe deri në vitin 1912 në Manastir ishin vendosur shumë konsuj të huaj. Me ndarjen e Maqedonisë pas luftërave Ballkanike dhe pas Luftës së Parë Botërore, Manastiri humbi një pjesë të madhe të funksioneve tregtare, administrativo-politike dhe kulturore. Pas Luftës së Dytë Botërore qyteti pëson rigjallërim total në popullsi dhe tregëti. Nga rreth 40.000 banorë në vitin 1953, Manastiri numëronte rreth 80.000 banorë në vitin 2002. 

Shën Atanasij Aleksandriski, fshati Zhurçe (1121). Manastir aktiv për femra në rajon të mrekullueshëm pyjor. Manastiri Shën Atanasij Aleksandriski gjendet midis Demir Hisar dhe Krusheva, tre kilometra mbi fshatin Zhurçe, në zemrën e malit. Njihet se kisha e manastirit është ndërtuar në vitin 1121 dhe është plotësisht e pikturuar me afreske në vitin 1617. Sipas formës së saj arkitekturore, kisha e manastirit është e vogël, me bazë drejtkëndore dhe absidë pesë anëshe të altarit në anën lindore. Në kompleksin e manastirit gjenden konak të vegjël, të ndërtuar në dekadat e para të shekullit të XIX, të cilët janë shkatërruar në vitin 1895. Konaku i ri është ndërtuar pas Luftës së Parë Botërore. Gjatë shekujve në manastir ka ekzistuar dhe me sukses ka punuar biblioteka dhe salla e leximit. 

 

 

Rruga Sirok Sokak

Këtu ju mund të gjeni punimet e vjetra të ndërtesave arkitektonike në Ballkan, të cilat e bëjnë qytetin më të bukur dhe tërheqës që nga periudha osmane. Në vitin e 1851, Perandoria austro-hungareze hapi konsullatën parë në Manastir, pikërisht në Shirok Sokak. Më vonë, britanikët dhe francezët do ta ndjekin këtë shembull, dhe pastaj konsujt e Rusisë, Italisë, Serbisë, pastja pasuan edhe Bullgaria dhe Rumania. U vendosen dritat e para në Shirok Sokak, që të lëviz nga Kulla e Sahatit në Qendrën Oficerët 'të cilat ndezeshin në orën 5 pasdite prej 24 dhjetor të vitit 1924. Në atë kohë, të dy konsujt dhe banorët shkuan në shëtitoren e parë nën dritat. Madje edhe atëherë, shumë degë të kompanive me famë botërore dhe të huaj, me taverna Prestigjioze, çaj-dyqane, dega e Bankës franko-serbe. Artistët ishin të frymëzuar veçanërisht gjatë kësaj periudhe të konsujve - ata po këndonin rreth tyre, për vagonave, supë të famshëm, vendbanimit vllahe dhe shtëpive të verdhë, dhe adhuruan dashuri. Nuk është një rekord që mbi 600 këngë janë kompozuar për Manastirin, si asnjë qytet tjetër në botë. Ëndrra e banorëve të Manastirit është për t'u bërë një qytet konsullati përsëri, u bë e vërtetë pas pavarësisë së Maqedonisë. Franca ishte vendi i parë që hapi konsullatën e saj në Maqedonin e Pavarur, atë e ndjeku Turqia, dhe më pas e hapen konsullaten britanikët dhe ruset.

 

Histori dhe Kultur

Memorial-dhoma e Qemal Ataturkut

Rikonsruksioni i punëtorisë të poçeve nga lokaliteti Radoborska Tumba (shek. XV para erës sonë)

Dhoma përkujtimore e Kemal Ataturk. Periudha më e rëndësishme nga kazerma, ku sot është vendosur Zyra e Punësimit dhe muzeu, është e lidhur ngushtë me periudhën kur në të shkollohej kadeti.

Mustafa Kemal Ataturk. Nga viti 1994 këtu është formuar ekspozitë e përhershme dedikuar babait të Turqisë moderne. 

 

Heraclea Lyncestis (BC shekullit të 4) qyteti i Filipit, i cili ishte talent i shkëlqyer për mozaik mesdhetar.

Heraclea Lyncestis është një nga qytetet më të famshme antike të Maqedonisë, i vendosur në afërsi të qytetit të Manastirit. Ajo u themelua në mes të shek 4 nga Mbreti Filip i Maqedonisë së Dytë. Qyteti u rrit në qendër të zhvilluar mirë ushtarak dhe strategjik në kufirin veri-perëndimore të zonës maqedonase në anën e liqenit (sot kjo zonë referohet fusha e Manastirit). Duke qenë i vendosur në udhëkryqin më të rëndësishëm në atë periudhë, Via Egnatia, Heraclea u bë ndalesa më e rëndësishëm në rajon. Ajo ishte selia Episcopal në periudhën e hershme të krishterë. Gjithshtu gjenden monumentet e nderit, të Vogla dhe Bazilika të mëdha, Banja Romake, teatër, shatërvan qyteti i Justinianit që daton në shekullin e 6, Rezidenca Episkopale, numri i madh i statujave dhe elemente të tjera tërheqëse. Në fund të shekullit të gjashtë, Jeta në Heraclea ka filluar të venitet. Sot, Heraclea Lyncestis konsiderohet si një vend të rëndësishëm arkeologjik dhe vend, ku mbahen shumë ngjarje kulturore.
Karakteristika kryesore e këtij qyteti të lashtë dhe një tërheqje e vërtetë për turistët janë mozaikët dysheme që gjenden në mbetjet e shumë objekteve sakrale, të mbushura me mijëra e mijëra gurë të vegjël të vendosur në harmoni të përsosur. Mozaikët mbulojnë një sipërfaqe prej rreth 160 metra katror me katër objekte: i vogël, i madh, Civile dhe Varrimi i bazilikës, të gjithë prej tyre janë të vendosura 250 metra nga zona qendrore e qytetit. Njësitë mozaik janë bërë me teknikën e sectile opus dhe opus data tessalatum përsëri në shekullin e 5 dhe të 6. I mbrojtur nga ligji, vlera estetike-kompozicionale e kompleksit Heraclea mozaik është në krye të epokës vonë antike të Mesdheut dhe ajo gjithashtu ka një rëndësi të madhe për historinë e artit të krishterimit të hershëm, Ikonografi.

 

Xhamia Isak (1508) Levha e artë në formën e diskut është dhuratë nga sulltan Reshad V.

Xhamia Ishak Çelebi Ibn Isa, siç është edhe emri i saj i plotë, është një nga xhamitë më të vjetra të ruajtura në Manastir dhe një nga objektet më të njohura sakrale myslimane dhe kulturore-historike në Maqedoni. Minarja e saj është rreth 50 metra e lartë dhe xhamia dominon në këtë vend përballë Kullës së Sahatit dhe Bezistenit të Madh. Në oborrin e saj të madh ka disa varre, tërheqëse për shkak të formave të bukura të sarkofagëve. E rrethuar me gjelbërim, kjo xhami njëdhomëshe me kupolë është vend pushim i vërtetë për donatorin e saj. Elementët kryesor të dekoruar në hyrje janë katër kolonat, të cilat dominojnë me vendosjen e tyre mbi bazamente të larta prej guri dhe mbarojnë me kapitele identike. 

Nëpërmjet portalit kryesor hyhet në ambientin e lutjes me dekorim të pasur. Loja e ngjyrave dhe formave, që reflektohet në çdo pjesë e xhamisë e bën këtë xhami unike.

“Kloazone”-  Pamja e pazakonshme dhe tërheqëse e xhamisë është pasojë e teknikës të ndërtimit, e cila karakterizohet me vendosjen e alternuar të gurit të gdhendur dhe tullave
 
 
 
 

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.