Kavadari

 

Qyteti i verërave - Qendra e vreshtave

 

Kavadari është e vendosur në pjesën qendrore të Maqedonisë dhe paraqet qendrën më të madhe urbane në zonën e Tikveshit. Ekonomia lulëzon në vreshtat dhe verërat e industrisë së prodhimit, kështu që rrushi është markë e qytetit dhe rajonit.
Sa i përket komunikimit Kavadari është i lidhur me rrugën magjistrale Shkup-Gjevgjeli, si dhe me drejtimin e rrugës drejt Prilepit, që është rruga magjistrale Ohër. Lumi Luda Mara shkon nëpër qytet. Origjina e Vendbanimit është në fund të shekullit të 17-të, pas loftërave austriako-otomane (1689-1690). E vendosur në rrugën e trafikut Prilep - Demir Kapi - Selanik, kishte pozicionin e duhur duke e bërë tërheqës për migrimin e popullatës nga përreth.
 
Përmendet si vendbanim urban që në 1823. Në 1857 ishte një qytet i vogël me rreth 2.000 banorë dhe qendër e posaçme ekonomike. Popullsia mirrej me bujqësi, tregti dhe punë dore. Rritja është vërejtur pas ndërtimit të linjës hekurudhore Selanik-Shkup (1872-1874), kur tregtia me verë dhe lulekuqe u zhvillua. Kavadari ka rolin e qendrës administrative për rajonin e Tikveshit. Në vitin 1879 selia administrative u transferua në Negotinë. Deri në fund të shekullit të 19 qyteti numëronte 1.300 shtëpi. Nga popullata dhe nga ekonomia qyteti u rrit pas Luftës së Dytë Botërore. Në vitin 1948 qyteti numëronte rreth 6.000 banorë, dhe në vitin 2002 numri i popullsisë është rritur në rreth 30.000.

 

Monumentet historike

 

Monumenti i dymbëdhjetë i të rinjve në Vatasha është ngritur në vendin e një prej krimeve më të mëdha gjatë Luftës së Dytë Botërore në Maqedoni. Monumenti -park u hap në 11 tetor 1961. Mbjellja e 12 pemëve u dëshmuar 16 korrik 1943, kur bullgarët gjuajtën dhe masakruan dymbëdhjetë njerëz të rinj nga fshati Vitosha prej moshës prej 15 deri 27 vjet.
Kube Memoriali i luftëtarëve të rënë gjatë Luftës Nacional Çlirimtare gjendet në Rajonin Kavadarit. Ajo u ngrit në vitin 1976 në një nga më të mira dhe ndoshta parqet më të mëdha të qytetit në Maqedoni, në 305 metra lartësi me një panoramë të mrekullueshme drejt rajonit të Kavadarit dhe Tikveshit.

 

Liqeni i Tikveshit

Liqeni Tikveshit është krijuar përgjatë rrjedhës së lumit Crna, para rrjedhjes së lumit të terrenit Vozarsko. Ky liqen është një nga liqenet më të mëdha artificiale, e cila zë territorin prej 14 kilometra katrorë dhe është 28 km i gjatë, brutoja e përgjithshme të liqenit është 475x10`rn '. Liqeni u formua në vitin 1968 nga ndarja kanionit të lumit me digës 104 metra e lartë, e bërë nga gurët dhe balta. Ky akumulim është përdorur për ujitje dhe prodhimin e energjisë elektrike. Sot, ky liqen ka marrë një karakter turistik-rekreativ dhe ka numër më të madh të shtëpive të pushimit dhe objekteve hotelierike. Ky liqen është përdorur edhe për peshkim sportiv. Liqeni është i pasur me laramani të ndryshme të peshqve, sidomos në mustak, të cilat mund të jenë mbi 2 metra të gjatë.

 

 

 

Island City - Qyteti mesjetar i Tikveshit - është vendosur rreth dy kilometra nga fshati Resava, në kodrën me lartësi 80 metra mbi grykëderdhjen e Tikveshit në Crna. Në shek 3 ka pasur vendbanime antike duke u rinovuar më vonë dhe me kulla fikse. Përveç mureve, bazat e numrit të madh të ndërtesave janë gjetur. Vetëm mbetjet e sipërme nga vendbanimi janë lënë pas ndërtimit të liqenit akumulues.

Paul Manastiri Shën Gjergjit (Shën Gjorgji) (shekulli i 14-të) - në manastir mund të arrihet vetëm me anije.

Manastiri është një margaritar i artit mesjetar maqedonas. E ndërtuar në gjysmën e parë të shekullit të 14, 20 km në jugperëndim të Kavadarit, në ultësirën e malit Visheshnica, ajo është në bregun e majtë liqenit të Tikveshit të sotëm.

Pjesa e brendshme e kishës është plotësisht piktoreske. Ai është i famshëm për afresket e saj në shekullin e XIX, edhe më shumë për fresket kishës të gdhendura në dru, që daton nga vitin 1492, e cilai kishë është më e vjetra e ndërtuar ne dru në Maqedoni.

 

 

Kliko këtu për të parë Akomodimin në Kavadar

Kliko këtu për të parë turnet e qytetit  në Kavadar

Kliko këtu për të parë listën e guidave turistike të Kavadarit

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.