Rrobat tradicionale maqedonase

 

Rrobat tradicionale maqedonas

Gjithmonë kanë qenë të lidhura ngushtë me tokën e tyre amtare, populli maqedonas kanë jetuar kryesisht gjatë shekujve të traditës së transmetuar nga një brez në tjetrin, dhe duke krijuar kështu një material jashtëzakonisht të rrallë dhe të kulturës shpirtërore e cila mban disa karakteristika patriarkale. Folklori i vërtetë nuk mund të blihet apo të shitet, por duhet të mësohet me mundin, djersën, lot, dhe, nganjëherë, madje edhe gjak. Në kundërshtim me disa që abuzojnë me emrin e saj për interesa të personale, nuk është thjesht argëtuese apo zbavitje apo lënë pas dore gjat audiencave.

Përkundrazi, ajo dashurohet si arti i vërtetë, i nxitur, i edukuar, i irrituar, dhe me shpresë, të çojë të gjithë ata që janë të prekur nga kjo në një nivel të ri intuitive. Në të njëjtën kohë, nga folklori i saj e nga natyra është gjithashtu r arritshme, jo vetëm për një elite artistike, por për të gjithë ata që ndjekin atë me pasion. Ajo merr gjithë përqendrimin tuaj, të krijimtarisë, dhe përpjekjeve pasionante për të kapur thelbin e saj, për të shtuar në pasurimin e saj, dhe për të transmetuar atë në gjeneratën e ardhshme në mënyrë që ata, maqedonasit dhe të tjerët ende të dinë bukurinë e saj sublime dhe lavdinë.

 

Kostume popullore

Vëmendje e veçantë në Maqedoni është avansimi për hartimin dhe dekorimin e rrobave të tyre, në mënyrë që kostumet kombëtare dhe stolitë të jenë më ekspresive dhe shembuj më të shumtë të krijimtarisë tradicionale të maqedonasve. Kostumet kombëtare në Maqedoni (të krijuara gjatë një periudhe të gjatë kohore), kanë qenë të ruajtura gjurmët e ndikimeve të vjetra kulturore, dhe në mënyrën e tyre të zhvillimit përshtaten me elementet e Ballkanit të vjetër, sllave dhe kulturës orientale. Mbi të gjitha produkt i prodhimit të tekstilit në familje, kostumet kombëtare maqedonase janë karakterizuar nga pasuritë dhe zbukurime.

Maqedonia Perëndimore, veçanërisht ndahen në njësi më të vogla rajonale me karakteristika të ndryshme etnike me një mozaik i vërtetë në kostumet e ndryshme të bukura kombëtare, ku kostumet e grave janë me interes të veçantë. Qëndisje dekorative maqedonase, karakteristike në format, teknikisht komplekse dhe të ngjyrave piktoresk kanë dhënë shprehje të veçantë dhe dallim ndaj kostumeve kombëtare.  Kostumet e grave janë veçanërisht dekorative, dhe janë bartës kryesor i këtij lloji të krijimit tradicional artistik. Qëndisja nuk është vetëm një shprehje artistike por element thelbësor me karakteristikë të kostumeve të rajoneve të ndryshme. E gjithë kjo është një trashëgimi historike që e bën Maqedoninë krenare.

 

 

Shumica e ngjyrave të folklorit të Maqedonisë përbëhet nga tregimet popullore dhe aforizmave (thëniet e mprehta). Në vijim janë aforizma tipike: "gënjeshtrat kanë këmbët e shkurtra" (gënjeshtra janë shpejt tkuptueshme); dhe "Filloni një detyrë, por gjithmonë qëndron përfundimi në mendje" (përfundoje atë që filloni).

 

Muzikë folklorike maqedonase

Muzika etnike maqedonase tradicionale, e cila mund të jetë rurale apo urbane (starogradska muzika), përfshin: këngë lirike, këngë epike, këngë e punës, këngët rituale, këngë humori, valle e rrethit ("Oro"), stilin e vjetër urban të quajtur Čalgija (nuk duhet të ngatërrohet me Chalga) etj. Këngët popullore tradicionale janë: Kales bre Angjo, Slušam kaj šumat šumite, Biljana platno beleše, Dafino Crveno vino, Narode Makedonski, Zemjo Makedonska dhe shumë të tjerë. Vallet e përmendura shpesh janë Teškoto nga fshati Galiçnik, Kalajdžiskoto, Komitskoto (Vallja e luftëtarëve të lirisë) dhe të tjerë.

Një shoqatë është vlerësuar ndërkombëtarisht si folklore profesional dhe ka fituar çmimin "Tanec". Ashtu si njerëzit e saj instrumentet muzikore të Maqedonisë kanë origjinë të përzier. Shumë u sollën në këtë vend me pushtuesit e ndryshëm që kalojnë gjatë shekujve, ndërsa të tjerët janë kultivuar në shtëpi. Luajtja e instrumente tradicionale është duke parë një ringjallje të vogël në muzikë bashkimin dhe ringjallje të festimeve etnike.

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.