Instrumente të muzikës tradicionale

 

Kafalli

Tradicionalisht instrument i një bariu, kafalli I ngjan një flaute. Është bërë prej copë druri rreth 70 cm e gjatë, zakonisht prej hirit, dhe e hapur në të dyja anët e zbukuruar nga ornatelitë. Prodhonë tingull të bukur e të ngrohtë, pothuajse melankolik. Mund të dëgjoni kafallin duke luajtur shpesh në çifte.

 

Gajda

Versioni maqedonas i gajdes - origjina e saj janë në fshatrat malore të Maqedonisë. Gajda ka katër pjesë kryesore: Këngëtar - (gajdarska) - një tub prej druri me shtatë vrima në gishtin e parë dhe një vrimë në gishtin e madh në pjesën e pasme. Njeri që rri kot - (brcalo) - Prodhon tinguj constant. The Duvalo - një byrek druri duke iu bashkangjitur një thess ku muzikanti rrah tingujt e ajrit. (MEV) Thesi- është I bërë prej lëkurës së deleve apo lëkurës së dhisë. Gajda zakonisht shoqërohet me një kaval apo dy, një Tambura dhe ndoshta një instrument trokitje si të tapanche, dajre apo tarabuka.

 

Zurla

Luhet në mënyrë tipike në dasma, raste sociale dhe ndeshje të mundjeve turke, zurla ka një zë të veçantë që dëgjohet zakonisht dhe shoqërohet mbi daulle (Tapan). Është një instrument prej druri me dy pjesë, trupi i të cilit është një tub konik. Një sqep (Slavec) i futur në pjesën e sipërme, në pjesën e ngushtë.

 

Shupelka

Një instrument i bariut që duket dhe tingëllon si një regjistrues. Duduk - një flaut bllokuar në fund që mund të gjenden në dy gjatesite: 70 cm si kaval dhe 25cm.

 

Tambura

U soll në Maqedoni në shekujt e 14 dhe 15 nëpërmjet turqve nga Lindja e Mesme, instrumenti i tambures është I gjatë e i fortë me tela me një trup dardhë, bërë nga arra. Ajo prodhon zë metalik dhe të ndjeshëm ku luhet dhe solo dhe si arti i ansambleve.

 

Tupani

Kjo është një e daulle me madhsi bukur të madhe. Çfarë përcakton se muzikantët e Maqedonisë luajnë me dy shkopinj të projektuar posaçërisht e të njohur si një kukuda dhe prachka. Kukuda është një tub i ngushtë i bërë nga druri, ndërsa prachka është më shumë si një thupërr e hollë.

Secili godet një anë të ndryshme të daulles dhe dallimi në zë është i shquar; së bashku ata prodhojnë një përshtypje se diçka e madhe është gati të ndodhë. Tupan është shoqërim tradicional për shumicën e grupeve folklorike që luajnë në raste të veçanta. Do ta gjeni atë në dasmën e Galiçnikut.

 

Tarabuka

Një daulle qelqi në formë të orës, madhësi mesatare, e bërë nga druri dhe lekurës së kafshëve. Origjina e saj është e pasigurt. Ajo është përdorur mjaft shpesh si shoqërim nga Tambura.

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.