Vodno

 

Rreth malit Vodno

Mali Vodno është i vendosur në anën jugore të luginës së Shkupit. Nga ana e Shkupit posedon 5 fshatra, Dolno Vodno (sot vendbanim luks i Vodno), Sredno Vodno, Gorno Vodno, Dolno Nerezi (sot pjesë e vendbanimit Kozle në Shkup) dhe Gorno Nerezi, ndërsa në anën tjetër të malit më të njohura janë Sopishtes, Matka, Gorno Sonje, Dolno Sonje dhe të tjerët.

 

Maja e malit Vodno – kryqi i mijëvjeçarit

Maja më e lartë në malin Vodno është pika Krstovar, në 1,066 metra mbi nivelin e detit. ka kabinë me 50 shtretër dhe gjithashtu egziston kazerma e Ushtrisë Maqedonase. Simbol i krishterimit, Kryqi i Mijëvjeçarit është ndërtuar në kulmin Krstovar, në vitin 2002, duke shënuar 2000 vjetorin e krishterimit. Dimensionet janë 66 gjatëso dhe 20 metra gjerësi. Do të ndërtohet një kompleks manastiri në atë mjedis dhe një restorant me një pamje spektakolare të Shkupit. Ka një pamje të mrekullueshme të luginës së Shkupit, nga njëra anë dhe nga ana tjetër ka pamje të mrekullueshme tek maja më e lartë e malit Jakupica, e Solunska Gllava (2,538 metra).

 

Turizmi malor Vodno

Ka shumë monumente në malin Vodno. Në një qëndrim prej 750-800 metra mbi nivelin e detit në anën lindore të malit është qyteti i Markos, që është përdorur si një fortesë në kohen e mesjetës. Rreth 10 km nga Shkupi, ekziston manastiri Shën Pantelejmon, që daton nga viti 1164 pas Krishtit. Ajo është e njohur në afresket e bukura, nga të cilat më të famshme janë "vajtim për trupin e Krishtit", e pikturuar 140 vjet para Giotto-së "Pieta". Në kompleksin e manastirit ka një restorant me ushqime të shijshme të zgjedhura maqedonase, ka një ambient të brendshëm shumë të këndshëm me një stil tradicional kombëtar maqedonas. Pallatet e manastirit janë ndërtuar kohëve të fundit. Sot ata përshtaten për përdorim modern.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.