Debarski SPA


Debarske banje - Banjište i Kosovrasti

Debar je gradić u zapadnoj Makedoniji, ali s dugom poviješću. Debarsko područje bogato je raznim termo-mineralnim vodama koje se nalaze u selima Banjište i Kosovrasti, gdje se danas nalaze dva moderna banjska centra pod istim imenima. Iako postoje brojne legende za ove izvore, najstarije svjedočanstvo o postojanju balneoterapije na ovom području su dva drevna bazena u Banjistu. Sagradio ih je 1797. Hadji Mujdein, sin Numana Efendija, pripadnika stare Debarske obitelji Oruchi Zade od 1010 godine. Ovi su bazeni nedavno obnovljeni i mogu se posjetiti.

Debarske banje osnovane su 21. veljače 1948. kao najbolje lječilište u bivšoj Jugoslaviji, čija su vrata bila otvorena samo političarima, vojnim generalima i visokoj klasi društva. Tvrdnje da su ova lječilišta najbolja potvrđene su 70-ih godina prošlog stoljeća. U vrijeme kada je Debarsku regiju posjetio stručni tim sastavljen od liječnika, geologa i fizičara iz Francuske i Njemačke. Izvještaji iz provedenih znanstvenih istraživanja ukazuju da termomineralne vode u gradu Debar sadrže oko 4 grama raznih minerala u 1 litri vode, što danas u Europi nema nijedan drugi termomineralni izvor. Struktura minerala je jedinstvena i voda je klasificirana kao najzdravija na ovom kontinentu.


DEBARSKE BANJE

Debarske banje – vode koje "daju život"

Debarske banje su renomirani centar za rehabilitaciju, rekreaciju i opuštanje. Termalne i mineralne vode Debarskih banji imaju optimalnu temperaturu, kao i razne korisne minerale za ljudsko tijelo sumpor, magnezij, natrij, kalij, kalcij, jod. Temperatura vode je 39 ° C u Banjištama i Kosovrastoj 41 ° C. Nudi se 100% prirodno i ne hladi se niti se zagrijava kao kod druge banje. Također je vrlo bogata negativnim jonima i spada u kategoriju "živih voda", koje daju "život" i imaju čarobnu sposobnost liječenja raznih bolesti.

Kosovrasti

Banja Kosovrasti nalazi se u podnožju planine Krčin, uz rijeku Radiku kod Debara. Izvor ima kapacitet od oko 60 l / s. Temperatura vode je 48 stupnjeva. Karakterizirana je kao sumpor-sulfidna s visokim stupnjem radioaktivnosti i prisutnošću sumpornih bakterija i algi pogodnih za liječenje i za znanstvene svrhe. S tim svojstvima voda se koristi za liječenje višestrukih bolesti, kao što su povišeni krvni tlak, reumatske bolesti, dijabetes, poremećaji kože, respiratorne infekcije.


DEBARSKE BANJE

Banja Kosovarasti je moderno odmaralište sa 75 moderno uređenih soba s pogledom na Debarskom jezeru. Predivna priroda, visoke planine, kanjon rijeke Radike, Debarsko jezero Špilje i pješačke staze najprikladnije su mjesto za opuštajuće šetnje, kao i za one koji traže avanture i izazove. Voda bogata zdravljem već je stoljećima dokazala da je jedino rješenje za liječenje raznih bolesti. Banja Kosovrasti ima profesionalni medicinski tim, koji primjenjuje stare prirodne faktore, kao i najmodernija dostignuća u medicini. Rezultati se pažljivo prate i uspoređuju s planiranim.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.