Kožuf


Kožuf - netaknuta ekološka priroda

Planina Kožuf proteže se do južne granice Makedonije, a zbog blizine Egejskog mora, klima je kontinentalna-mediteranska te je stoga idealna za bilo koji dan u godini. Ako navratite u toplije dane, tada ćete udahnuti čisti zrak, u kojem ćete osjetiti more i uživati u prirodnim ljepotama i resursima. Kozuf je idealan za brdski biciklizam, jahanje konja, paraglajding, planinarenje, lov i ribolov, kao i za kajak na rijeci Točinca. Kožuf je netaknuta ekološka priroda u ovom dijelu Europe.

Goli čovjek

"

Planina Kožuf obiluje ogromnim vodenim potencijalom. Mnoge rijeke izviru s ove planine. Rijeka Došnica jedna je od najljepših i najčišćih rijeka u Makedoniji. Od izvora pod Zelenom bregu do mjesta gdje se ulijeva u Vardar, ne postoji industrijski objekt koji zagađuje rijeku. To je najčišća rijeka u kojoj žive pastrve, klenovi, rakovi i druge ribe. Ris i dalje opstoji kao rijetka i zaštićena vrsta na Kožufu. Biljni svijet je bogat raznim vrstama, ali najatraktivnije su ljekovite biljke i biljka Arbutus andrahne"", u narodu poznata kao ""goli čovjek"", koja je zakonom zaštićena. To je jedino drvo, koje dvaput godišnje mijenja vlastitiu crveničastu i ljušpastu koru. Kada ga dodirnete imate osjećaj da dodirujete čovječku kožu. Listovi su u obliku jajeta, a cvjetovi su rasporedeni poput grožđa.

"
KOŽUF

Najviši pojasi imaju subalpske pašnjake, a na okolnim se bačilama mogu kušati prirodne i ekološke mliječne proizvode od kozjeg i ovčjeg mlijeka. Ako posjetite Kožuf u razdoblju od srpnja do rujna, imat ćete ekskluzivnu priliku kušati ovčje kiselo mlijeko, posuto medom i svježim šumskim borovnicama, jagodama, malinama i kupinama. Pastiri su ga zvali mrkalo.

Rudnik Alšar

Zbog burne vulkanske aktivnosti u obližnjoj geološkoj prošlosti Kožufa, na zapadnoj strani planine nalaze se brojni i rijetki minerali. Kožufova najveća misterija je najveće mjesto talijumovih minerala na svijetu - rudnik Alšar. Rudnik Alšar je globalno poznat nakon pojave talija, osobito mineralnog lorandita - jednog od najrjeđih minerala na svijetu. Lorandit se koristi u znanstvene svrhe za otkrivanje nevjerojatno finih čestica tzv. neutrini koji dolaze iz Sunca i pokazuju što se događa u njegovoj unutrašnjosti. Stoga je NASA zainteresirana za Kožufov lorandit. Rudnik Alšar nalazi se na 300 metara od malog sela Majden. Unutra se ulazi preko osam širokih otvora u zemlji. Nalazi se oko 40 km južno od Kavadaraca i pokriva istočne padine Kožufa, a na istoku je ograničen zapadnim padinama planine. Alšar je također značajan floristički lokalitet, koji sadrži endemične vrste alšarske i Arseničke ljubičice.


KOŽUF

Turističke atrakcije na Kožufu

Bilo da dolazite na skijanje ili brdski biciklizam, planinarenje, jahanje konja, ribolov, sportove na visinama ili promatranje ptica, na Kožufu ćete se osjećati kao divovi zbog netaknute prirode - šume pomiješane sa bukom i jelom. Svi koji su imali priliku posjetiti Kožuf bili su impresionirani ambijentom i jedinstvenim turističkim atrakcijama. Bukova šuma daje ljudima najbolji kisik, koji sadrži antibiotska svojstva. Šuma smreke proizvodi kisik bogat eteričnim uljima koja djeluju smirujuće. Pod vrhom Momina Čuka nalazi se 33 izvora, za koje mještani kažu da imaju čudesnu planinsku vodu.


KOŽUF

Danas, na površini od 2.000 hektara, na Kožufu ima skijaški centar, čija je izgradnja započela 2001. godine. Centar je opremljen suvremenom opremom i raspolaže s dva ski lifta kapacitetom od 3.000 skijaša na sat do vrha žičare, jedan šestosed (jedini na Balkanu), restoran, bačilo, 16 apartmana i skijaških staza u dužini od 16 km. Ovaj centar također ima opremu za umjetni snijeg. Najnoviji skijaški centar u Makedoniji, jedan od najelitnijih u jugoistočnoj Europi, nalazi se na planini Kožuf.

Na Kožufu postoje dva izvora mineralne vode. Najposjećenije turističko mjesto u općini je Smrdljiva Voda, gdje vam slikovita priroda ne da priliku za predah. Mjesto se nalazi na nadmorskoj visini od 850 m, na udaljenosti od 24 km od Gevgelije. Poznat je po mineralnoj vodi i njenim ljekovitim svojstvima za želudac i bolesti želuca i bubrega. Područje nudi rekreaciju, čist zrak i posjećenost tijekom cijele godine.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.