Korab


Planina Korab - najviša alpska planina u Makedoniji

Korab je planina u zapadnoj Makedoniji, na granici s Albanijom. Potrebno je samo baciti pogled na planinski masiv Korab, osjetiti izazov za penjanje i ukrotiti njegovu grandioznu snagu. Na nje se nalazi najviši vrh u Makedoniji. Vrh Veliki Korab, s visinom od 2764 metara nadmorske visine. Penjanje na ovaj ili na druge vrhove je jedinstvena avantura. Ovde ćovjek ima osjećaj da može dotaknuti nebo. Korab je planinski lanac koji se proteže u pravcu jug-sjever.


KORAB

Planina s najljepšim reljefom u Makedoniji

Do planine Korab, koja je dio nacionalnog parka Mavrovo, stiže se po zapadnu magistralu Gostivar - Debar. Oko 8 km od Mavrovih Anova prema Debaru u blizini motela Trnica, Mavrovska rijeka ulijeva se u Radiku. Skreće se desno prema selu Ničpur i mjestu Strezimir. Tradicionalno međunarodno penjanje na Veliki Korab održava se početkom rujna svake godine, povodom 8. rujna, dana neovisnosti Makedonije.


KORAB

Prema mnogima, planina Korab je najljepši reljef u Makedoniji. Zbog prirodnih rijetkosti i blaga, dio je nacionalnog parka Mavrovo. Korab je i najalpskija planina na ovom području, bogata alpskom florom. Tu je čak 52 vrhova iznad 2000 metara. Brda su izrazito strma, a ponegdje su vidljive i vertikalne stijene, koje su visoke i do 100 metara. Jedna trećina planine obiluje listopadnim šumama, a polovica alpskog pojasa čine pašnjaci.

Planina s najvišim vodopadom

Opće obilježje masiva Korab je bogatstvo površinskih vodotoka - rijeka i potoka koji nakon izlaska iz planinskog područja ulaze u Radiku i Crn Drim. Imaju brze tokove, naizmjence preko kanjona i dolina, često stvarajući brzake i vodopade. Najviši izvorni dio i najatraktivniji tok s čak tri kanjona ima Duboka Reka. Vodopad Korab sa svojih 130 metara, najviši je na Balkanu. Karakteristično je da se vodopad može jasno vidjeti iz daljine samo u proljetnim mjesecima i početkom ljeta, a zimsko vrijeme je zamrznut. Dodatnu ljepotu planine daju ledenjačka jezera. Korab je ukrašen sa osam stalnih jezera, od kojih je najveće Korabsko jezero. Nalazi se na visini od 2470 metara i najviša je vodena površina u Makedoniji - pravi planinski biser.


KORAB

Nepromjenjivo je da unatoč naprezanju i umoru koji osjećate, svaki trenutak koji koristite za uzimanje daha je neprocjenjiv. Duša će biti ispunjena gledanjem svih ljepota koje skriva naša ljepotica. Osobito ugodan ljep pogled ima prema Ribničku skalu i Kabaš. Nalaze se s lijeve strane i prilično su velik izazov i ugriz posebno za one avanturističke i ekstremne planinare. Međutim kad prođete više od pola puta napornog hoda, vidjet ćete vrh kraći na manje od 40 minuta, koji je pravi raj za vaše oči i dušu, a kad stanete na obje noge gore, osjećat ćete se svemoćno.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.