Струга

 

 

Струга

Струга има повољану локацију. Налази се у југозападном делу Републике Македоније, на северној обали Охридског Језера, на обе стране реке Црни Дрим. Лежи на некадашњем путу Виа Игнација.

Под именом Струга насеље се спомиње почетком XI века. У току целог средњег века била је позната као рибарско насеље, а у току дугог периода је мало крајјезерско насеље, у којем се становништво бавило риболовом, сточарством и пољопривредом.

Статусом града Струга се спомиње крајем XVI века (1591 године) у дикументима млетачког посланика у Цариграду, Ловра Бернарда. У XVII веку добија велику трговачки значај, са чаршијом, пијацом и великим вашаром. Из овог периода економског развоја потиче и изрека Како Струга нема друга.

 

 

 

 

При крају XVII века, због продирања  Аустријанаца на Балкански Полуостров, развој је заустављен, али због добре локације пута Виа Игнација, Струга је успела да се одржи као градић у којем је крајем XVII и почетком  XVIII века се досељавало албанско становништво из западног подножја Јабланице и Мокре Планине.

При крају XVIII  и почетком XIX века била честа мета крађа од качаци који су долазили из Албаније. Несигурност је изазвала стопирање трговачке размене. У средини XIX века било је спречено даље опадање насеља. Тада је забележен други талас досељавања албанског и македонског становништва у град.

 

 

Кејови на Црном Дриму

Идеални за мирну шетњу и уживање у прекрасном погледу поред саме воде, кејови Црног Дрима имају клупе и сенке и повезани су са три моста. Кеј са источне стране од истека реке из језера зове се „ Сергеј Јесењин „ и налази се до улаза на градску плажу. На овом кеју, поред Јесењина, налазе се и бисте Адама Мицкјевича и Ацо Шопова.

Браћа Константин и Димитар Миладиновци. У овом периоду у граду је живело око 4.600 житеља.

Почетком XX века привредни живот Струге опада. Посебно неповољно се одражава постављање границе према Албанији 1912 године, са чиме се сужавају могућности трговине.

У Другом светском рату град бележи стални раст: од 1948 године са 4.923 житеља до 2002 године са око 20.000 житеља. Струга данас је град савременог изгледа и резвијеним секундарним и терцијалним делатностима.

У укупној економији града посебан акценат је стављен на развој туризма. На северозападу, по току Црног Дрима, води пут ка Дебру и суседној Албанији, на североистоку повезује се са Кичевом, Гостиваром и Тетовом, а преко Охрида повезује се са Ресеном, Битољем и Прилепом.

 

 

Излив Црног Дрима

Вода из Охридског језера истиче кроз реку Црни Дрим која, протичући кроз средину града, кроз Струшко Поље и клисуру продужава кроз Албанију и се улива у Јадранско Море. Излив воде у близини хотела Дрим је посебна атракција за све посетиоце Струге.

Друга половина XIX века је најславнији период за Стругу. Поред трговине, било је развијено и занатство, од којих грнчарски је један од старијих заната, а присутни су били и терзијски, папучарски, пекарски занат и други. Риболов је био од првостепеног значаја. Средином XIX века у граду, поред основне школе, била је и прогимназија, у којој су учествовали

Девојка иде на воду-Овај споменик, лоциран у центру Струге, одмах до „чаршијског моста„ са леве стране реке, симболише традиционално идење на воду на јавне чесме од стране девојака и младих невести. Подигнут 1980 године, ово је уметнички симбол услова традиционалног живота и културе становника у ранијем периоду.

 

Кликни овде да бисте видели смештај у Струга

Кликни овде да бисте видели туристички водичи у Струга

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.