Кавадарци

 
 

ГРАД вина - ЦЕНТАР винограда

 

Кавадарци се налази у централној Македонији и представља највећи градски центар Тиквешке области. Привреда се ослања на виноградарство и индустрији за производњу вина, тако што је грожђе заштитни знак града и региона.

Кавадарци саобраћајно се повезује са магистралом Скопље-Ђевђелија и са путем што од Градских вода води за Прилеп, односно са магистралним путем за Охрид. Кроз град тече река Луда Мара. Насеље ја постало при крају XVII века, после Аустро-турског рата (1689-1690). Лоцирана на саобраћајници Прилеп-Демир Капија-Солун, има погодну локацију, што ју је направило привлачну за досељавање другог становништва из околине.

Као градско насеље помиње се чак у 1823 години. 1857 године представља мали градић са око 2.000 житеља и посебан економски центар. Становништво се бавило пољопривредом, трговином и занатством. Израженији раст примећен је после изградње железничке линије Солун-Скопље (1872-1874), када се развија трговина вином и маком. Још тада Кавадарци има улогу управно-административног центра Тиквешке области. У 1879 години управно седиште за кратко је премештено у Неготино. При крају XIX века градић је бројао 1.300 кућа. 

 

 

Историјски споменици

 

Спомен-костурница

За погинуле борце НОБ из Кавадаречког, подигнута 1976 године, у један од лепо уређених и вероватно и највећих градских паркова у Македонији, са надморском висином од 305 метара са прекрасном панорамом на Кавадарци и Тиквешија.

Споменик за дванаест омладинаца у Ваташи

Подигнут на место једног од највећих злочина у току Другог светског рата у Македонији. Спомен-парк је отворен 11. октомбра 1961 године. Посађена 12 јавора сведоче за 16 јули 1943 године, када су од стране бугарских окупатора стрељани и масакрирани дванаест омладинаца из с.Ваташа на узрасту од 15 до 27 година.

 

 

 

Тиквешко Језеро

Из  најсушније области у држави, Тиквеш прераста у зелену оазу напрегледних плантажа под виноградима и воћњацима.

Тиквешко Језеро у долини тока Црне Реке, испред излаза реке у Возарско Поље. Језеро је једно од већих вештачких акумулација, са површином од 14 км2, дужине од 28 км и запремином од 475x106 м3. Језеро је створено 1968 године преграђивањем кањона реке браном високом 104 метара, изграђене од набацаног камена са глиненим једром. Акумулација је намењена за наводњавање и прозводњу еелектричне енергије. Данас, језеро има и турискичко-рекративан карактер, са већим бројем викенд-кућа и угоститељских објеката. Језеро се користи и за спортски риболов. Богато је рибом, у чему посебно се истиче сом, који може да достигне дужину изнад два метра.

 

 

 

Острво Град - Средњевековни град Тиквеш налази се на око два километара од с. Ресава, на брду високом 80 метара изнад ушћа Тиквешке Реке у Црну. У III веку п.н.е на том месту постајало је насеље, које је у каснијој антици обновљено и причвршћено торњевима. Поред бедема пронађени су темељи великог броја грађевина. Изградњом акумулацијског језера, на данашњем острву сачувани су само горњи остаци насеља.

 

Цркава Св. Димитрија (1834)

Црква представља трикорабну базилику са полукружном апсидом са источне стране. Подигнути су тремови са јужне стране. Иконостас чине престолне иконе апостола и празничне иконе. Већи број икона су новијег времена. На јужној страни постоји параклис посвећен св. Петки, а на западној страни цркве постоји галерија на спрат. Унутрашњост је сликана трећим слојем на фрескоживопису новијег времена.

 

Кликните овде да бисте видели Смештај у Кавадарци

Кликните овде за Кавадарци Сити Тоурс

Кликните овде да бисте видели листу Кавадарци туристичких водича

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.