Зачина

 

М акедонска кухиња је пособено специфична по томе што се одликује комбиновањем многих врста зачина. У правој мери и на правом месту, зачини дају јединствени укус, мирис и изглед храни, на тај начин их праве препознатљивим. Сваки зачин има своје чаробно дејство.

Велики део биљака се одувек користио и због лековитих својстава и као зачини у исхрани. Од зачинског биља које расте у Македонији, међу најпознатијим и најкоришћенијим је першун, који има најразличитију примену и, заправо, употребљава се у свим јелима. Као додатак у храни се употребљавају и босиљак, жалфија, рузмарин и нана. Мајчина душица, по самом имену које је добила, показује колко је била омиљена код народа.

Чајеви од рузмарина, мајчине душице, босиљка, жалфије, жутог кантариона и камилице су међу најомиљенијим у Македонији, а посебно је карактеристичан планински чај. Ова једногодишња биљка расте на високим планинским пределима и позната је у народној медицини као универзални лек против прехлада, грипа и за целокупног јачање имуног система.

Други специфични зачини који се срећу у македонској кухињи су буковац. тучена со, ноктац, суви парадајз и сува паприка, а у Радовишу је пособено позната и карактеристична со са маком, која се добија од македонског мака.

 

 

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.