Вранац и Картошија

Најважнија и водећа сорта за производњу црвених вина у Македонији је вранац. Настанала је путем природног укрштања и заступљена је у свим виногорјима Повардарског региона, а у другим виногорјима је има у мањим размерима. Грожђе има тамноцрвену боју, најбоље резултате даје на средње плодној и умерено влажној земљи.

Млада вина вранца имају светлољубичасту боју, са аромом џема од јагода, плодова са воћних стабала и ситнозрнастог воћа. Зрела, средње јака и јака вина поседују интензивно тамнију рубин црвену боју, богата су екстрактима и обојеним материјама. По укусу су хармонична, са наглашеним сортним мирисом и са комплекснијом аромом која наликује шумском воћу и дрвенастим мирисима, понекад и чоколади и ликеру. Вино од вранца, сервирано на собној температури, добро одговара свим македонским јелима, као и са црвеним месом, дивљачима, месом на роштиљу и димљеним месом.

Кратошија је сорта грожђа која има дугу историју, а верује се да се на територији Македоније негује још из античког времена, када су се вина точила у амфорама и испоручивала високој аристократији. И поред тога што јој је неколико пута претило истребљење, кратошија је опстала, а виноградари су успели да је спасу као врхунску сорту.

Кратошија има високо винско педигре и представља једну од најпознатијих сорти црног грожђа у Македонији. Сазрева у другој половини септембра у региону Повардарја, а у осталим крајевима стиже мало касније. Захтева средње плодну и умерено влажну земљу и добро подноси сушу, при чему развивја велику засићеност шећером и интензивнију боју.

Вина која су произведена од кратошије су средње јака са 11- 12 процената алкохола. Кратошија је суво црвено вино и има тамноцрвену боју са богатим хармоничним укусом и аромом. Најбоље одговара са свим врстама меса на роштиљу и со пикантним сиревима. Сервирајте га на температури од 18 до 20°C.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.