Риба

Наш народ воли да каже да риба плива трипута – у води, у тигању и у вину.

У Македонији постоје језера и реке које се карактеришу невероватном чистоћом, постоји велико богатство тради- ционалних рибљих специјалитета и постоји беспрекорно укусно вино с којим се припрема део тих специјалитета.

Један такав специфичан традиционални рецепт је пијани шаран. Ова риба је карактристика Преспе, па због тога га у овом граду можете пробати најбоље спремљеног. Добро очишћени шаран се засеца и зачињава луком, першуном, кором од лимуна и шаргарепе, а за време припреме риба се стално долива домаћим сосом и великом количином белог вина. Може да се послужи уз гарнир од кромпир салате или пиринча.

Охридско језеро је надалеко чувено по енедемској врсти пастрмке. Боја меса ове неодољиво укусне рибе је бела или розе. Традиционални рецепт у Охриду је трешена пастрмка. Месо ове рибе је растурено и без костију, а служи се у облику саме рибе. Други специјалитет је пастрмка са јанијом.

 

 

Најпознатији дојрански специјатети се базирају на риби, посебно на кострежу и црвеноперки. Начувенији специјалитет је риба на трсци. Карактеристчно за овај специјалитет је то што се риба увија у трску и на тај начин се ставља на жар. Трска пред- ставља заштиту риби док се пече, спречава да загори и даје јој несвакидашњу арому. Најчешће се припрема са црвеноперком.

Са овим рибљим специјалитетима, због још већег уживања, нај- погодније је да отворите неко бело вино, као што су смедеревка или жилавка.

 

 

 

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.