Кораб

П отребно је само да се баци поглед на планински масив Кораб, да би се осетио изазов за пењањем како би се укротила његова грандиозна чврстина.

На Корабу се налази и највиша тачка у Македонији – врх Велики Кораб (2.764 метара). Пењање по овом или по другим врховима представља непонивљиву авантуру, при чему човек има осећај да има могућност да додирне небо. По мишљењу многих, планина Кораб представља најлепши рељеф у Македонији. Због природних реткости и богатства, Кораб улази у састав националног парка Маврово. Кораб је уједно и најалпскија планина на овој територији, богата алпском флором. На њој се уздиже чак 52 врхова који имају висину преко 2000 метара.

Падине Кораба су изразито стрме, а на неким местима се примећују вертикалне стене које су високе и стотинак метара. Једна трећина планине је пребогата листопадним шумама, а половину алпског појаса сачињавају пашњаци. Кораб је богат потоцима и рекама које се одликују брзим токовима и наизменично теку кроз кањоне и долине. Највиши подигнути део и најатрактивнији ток са чак три кањона има Дубока река. Са својих 130 метара, водопад на овој реци је највиши на Балкану. Карактеристично је то што водопад може јасно да се види са даљине само у пролећним месецима и почетком лета, а током зиме је замрзнут. Додатну лепоту планини дају глечерска језера. Кораб краси осам сталних језера., а највеће од њих је Корабско језеро, које се налази на висини од 2470 метара и које представља највишу пронађи више на водену површину у Македонији – прави планински бисер.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.