Галичица

У југозападном делу Македоније, са изгледом који наликује пречнику који дели Охридско и Преспанско језеро, простире се предивна планина Галичица. Део те планине представља национални парк, а заједно са градом Охридом и са језером, стављена је под заштитом УНЕСКО-а. Интересантно је то што је Галичица кречњачка планина, па је због тога сиромашна површинским водама. 

 

 Galichica

 

А ипак, терен има велику заступљеност реликтним растињем, при чему 11 биљних врста могу да се сретну само на овом месту, а регистровано је и 26 ендемских врста. То долази одатле што на Галичици имамо велике количине кише у току године. Посебно је фрапантан број лептира – 1644 врста на тако малом простору. 

 

Galichica

 

Љубители природе и планинари могу да се одушевљавају маркантним глацијалним цирковима, пећинама Воља, Наумова пећина и Самотска јама, која је најдужа, са каналом од 279 метара. Најатрактивнији пут који можете да одаберете је онај који пролази кроз планину и који повезује охридско и преспанско подручје. 

 

ко пешачите или се возите бициклом по асфалтираном путу, стићи ћете до централног дела на висини од 1550 метара. Ту ће вам се открити најлепши видик, због тога што ће се пред вама распрострти два величанствена језера – Охридско и Преспанско. За упорније планинаре – изазов је врх Магаро, а за храбре параглајадеристе, Галичица је права дестинација.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.