Кратово

Кратово

 

Кратово се налази у североисточном делу Републике Македоније. Градић је смештен у југозападно подножје Осоговских Планина у долини Кратовске Реке, леве притоке Криве Реке. Предпоставља се да на данашњем месту града је постајао град под именом Кратискара. Под именом Кратис или Коритон насеље се спомиње у византијском периоду, а данашње име је добијено по локацији града у кратеру угашеног вулкана.

У средњем веку најзначајнија привредна делатност било је рударство, које у непосредној близини су развили Саси. Као важно трговачко-рударско место у другој половини XIII веку, Кратово у XIV веку постао је познати трговачки центар којег су посећивали многи трговци из Дубровника. За време турске власти напредовало је рударство и трговина. У XVI веку Кратово је било највећи рударски центар у европском делу Турске. У овом и следећем XVII веку у Кратову су се ковале сребрне паре и су се израђивали бакарни производи. После Аустро – турског рата и Карпошовог устанка Кратово економски опада. У првој половини XIX века бојао је од 5.000 до 6.000 житеља, а на крају XIX века становништво се смањило на око 4.000 житеља.

Између два рата Кратово не евидентира привредни и популацијски развој. После Другог светског рата број становника континуирано се повећава, али умереним темпом, тако што од око 2000 житеља у 1948 години порасло на око 7.000 житеља у 2002 години. Кратово лежи само на један пут. На тај начин једноставном комуникацијском везом не северозапад повезује се са Кумановом и Кривом Паланком, а на југ са Пробиштипом. Данас Кратово је административно-управни, просветни и здравствени центар у свом гравитацијском подручју. Привредно водећу улогу имају рударство и индустрија.

Кратовска архитектура- Рељефни услови простора условили су Кратову да се развије посебан архитектонски-грађевински приступ. Куће су амфитеатрално постављене, са значајно већим висинама од доње у односу на горњу страну. Претежно су двоспратне, са нагнутим чардацима, са којих се гледа панорама града. Архитектура Кратова карактерише се тесним и стрмим улицама, више мостова, као и великим бројем традиционалних занатских радњи и разним другима индивидуалним старијим и новијим архитектонским зградама. 

 

 

 

 

Кратовски камени мостови

Распоређени око чаршије, заједно са кулама, мостови дају граду средњевековни лик и амбијент на град-музеј. Низ Кратово теку Манцева, Баба Карина и Табачка Река, које се спајају у центру Кратова, и формирају Кратовску Реку. Мостови су грађени од клесаног камена, у облику лука што се спушта на обе обале. Изграђени изнад много дубоких и стрмих речних корита, они су видљиви један са другим. Најпознатији је Радин Мост, али својом лепотом плени и Грофчански, Чаршијски, Јокширски, Аргулички и Горњемалски Мост.

За најпознатији Радин мост препричава се потресна легенда за то у темељима жива је сазидана Рада. Према причи, мост су градили девет брата, али је он стално падао, и да би га причврстили одлучили су најмлађу снају живу да сазидају. Она је имала мушко дете, одојче и плачући је потражила да јој оставе слободну десну дојку, да може да доји дете. Мост се налази на Манцевој Реци, подигнут на две високе куле.

 

Кратовске средњевековне куле

Кратово је град са највећим бројем средњевековних кула у Македонији, укупно 17. Дванаест су лоциране на левој страни Кратова, а пет на десној. Само шест од њих су сачуване, док су друге прилично оштетене. Највећи део кула настрадале су за време Карпошовог устанка.

Златкова кула је најстарија и најбогатија, изграђена 1365 године. Име је добила према њеном последњем власнику Ђорђи Златкову, коју је купио од Есана Ефендије, према чијем имену до тада се називала. Изграђена је од дебелих камених зидова, висока је око шест метара. Има три спрата и у њу се улази уз помоћ покретних степеница. На југоисточном зиду налази се удубљење, које је било купатило са санитарним чвором.

Еминбегова кула висока 13 метара и широка шест метара. Врата је направљена од резбаног камена. Десно од улаза у виду рога, издигнута је пирамида као самостални објекат. То је било купатило са тоалетом. Кула има три спрата, преграђена дрвеном конструкцијом. Дебљина врата је већа од осталих кула и отварају се вртењем око дебелих оса наслоњених у камени жљеб. На трећем спрату има камин, ниша, полице и ормарић за покућанство.

Симићева кула је најзначајнија, највишља и најлепша кула у Кратову. Изграђена је 1370 години од тадашњег владара Кратова, великодостојника Костадина Дејанова. У унутрашњем делу подељена је на спратове, од којих најлепши је четврти, са прекрасним погледом на град. У горње делове стиже се преко тунелских камених степеница смештених на јужном зиду, тако што се добија утисак да се посетилац креће кроз тунел. У кули има укупно 69 степеника, осветљена са три мала отвора, од којих је један осматрачница северног дела зида заштићена каменим штитом. На кули 1921 године постављен је градски часовник, тако што је данас позната као сат-кула.

 

Цоцев Камен

стена вулканског порекла, висока стотинак метара и стара неколики милиона година, данас се рачуна за праисторијску опсерваторију

Говори се за неолитско насеље, које се налази на 25 километара западно од Кратова у непосредној близини села Шопско Рудари. Сама стена преставља духовно светилиште, што је приметљиво из многих остатака видљивих и данас, како и из предмета пронађених у непосредној близини. Из далека , Цоцев Камен изгледа као свака друга стена. Али, на неколико корака од ње отвара се грандиозан локалитет. Удубљења у виду пеђина постављени у спратове, а испред њих има платоа, базени за ритуално купање, остаци степеница, камени престо, седишта. Пред око 10.000 година, ти су се одигравале ритуалне игре, купање испод водопада и приносиле су се жртве боговима вина и плодности. До пеђина се стиже уз помоћ степеница, а пењање по стрмој стени је једнако екстремном спорту. Своју функцију опсерваторије из каменог времене Цоцев Камен продужио је да одржава у неолиту и у бронзаном времену. Неколико века после нове ере светилиште се гаси. Вредност Цоцевог Камена је откривена 1971 године. Неки истраживачи рачунају га за јединствени локалитет у свету који на једном месту има светилиште, жртвеник и опсерваторију.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.