Демир Капија

Демир Капија

Демир Капија је лоцирана испред улаза  живописног кањонског дела Демиркапијске Клисуре, непосредно поред Вардара, аутопута и железнице Скопље-Солун. Спада у пограничну територију са Репуликом Грчком, са удаљености од општинског центра од 60 километара од македонско-грчке границе. Насеље је равничарско на надморској висини 110-130 метара. Од Неготино удаљена 19 километара. Атар је мали и захвата простор од око 4 км2.

У општини Демир Капији срећу се разноврсне климатске карактеристике медитеранске, континенталне и планинске климе. Углавном, преовлађују два правца ветрова: северни (Вардарец) и јужни (медитерански-југо). Средња годишња температура износи 13,80С. Температура земљишта ретко је нижа од 00С, што је од посебног значаја за развој пољопривредне привреде. Годишња сума сунчаних часова износи 2.322,6 часа.

 

Demir Kapija

 

Пећина Змејовец - Састављена је из два дела: један има дужину од 150 метара и округлу форму, а други има дужину од 40 метара. Пећина је богата украсним предметима: драперија, сталактити и сталагмити. Отвор на Змејовец је велики, али зато два и по километара треба да се иде пешице. 

МУЗЕЈ ВИНА - Музеј у Демир Капији основан је 2010 године и располаже са три презентације: винска презентација јединствена овакве врсте у Македонији, археолошка презентација и галерија са центром за презентацију. Са импозатном бројком артефакта, савременим техникама за презентацију и екслузивни ентеријер, Музеј вина постаје неизбежна дестинација за домаће и стране туристе. Ова културна ризница континуирано обогаћује своје садржаје.

 

 

Demir Kapija

 

ДАНИ ТРАДИЦИЈЕ

14 фебруар, Демир Капија

Традиција прославе патрона виноградарства и винарства из античког времена продужава до данас прославом христијанског патрона виноградарства св. Трифун. Манифестација је посвећена очувању традиционалних вредности и културног наслеђа из ових крајева. У току манифестације одржавају се такмичења за најбоље вино и ракију и најбоље припремљена традиционална храна, организују се трибине повезане са виноградарством, изложбе и аукције архивског вина, као и различити културно-уметнички програми.

Вардар у Демиркапијској Клисури

Најмања, али једна од најлепших клисура Вардара у Македонији. Демиркапијска клисура је планинска и дуга око 30км.

 

Белоглави орао

Демир капија има важну географску-саобраћајну повезаност. Познато је да по долини реке Вардара још из древних времена је пролазио значајни Вардарски пут, који је водио из Солуна и Пеле на југ, пролазио кроз Демиркапијску Клисуру и повезивао на север градове Антигоне (Неготино)

 

Орнитолошки резерват

Демиркапијска Клисура је једна од најбогатијих орнитолошких резервата у Европи, укључена у мрежу заштите подручја EMERALD. Ту могу да се сретну више птица-грабљивица: бео и египатски лешинари, златни орао, орао-змијар, орао-мишар, како и друге ретке врсте птица. Белоглави орао присутан у овој клисури који спада у род Falconifomes-птице грабљивице, заштићен је законом.

 

Један од пет објеката у Македонији под заштитом UNESCO-a.

Винарија Еленови нуди прекрасну причу са комплетном винском шетњом и дегустацијом. Производе се црвена и бела вина од којих се један део чува у храстовом бурету (барик), а остатак у цистернама. Ту ће те осетити дух прошлости на једној краљској  имовини, данас преточен у модеран објекат пријатног амбијента. Од 2003 године имовина је стављена под заштитом Управе за заштиту културног наследства, а неколико година касније и под заштитом UNESCO-a.

 

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.