Пештерата Песна има најголем влез на Балканот?

 

Енигма околу влезот – според спелеолозите, Песна има најголем влез на Балканот, со висина од 30 метри. Според “природното наследство” влезот има импозантни димензии: 16,8 х 52,4 метри.

Неколку стотина метри од пештерата тече реката Треска, идеална за риболов и излети. Исто така, постои и рибник кај мотелот Песна. 

 

 

Пештерата е во близина на Македонски Брод. Ако тргнете по патот од Прилеп за Кичево, свртете кај селото Модриште, веднаш пред Македонски Брод.

Пештерата била користена како засолниште за време на војни и кризи. Има лесен пристап и истата е отворена за посетители.

Легендата вели дека оваа тврдина била домот на Песна, сестрата на крали Марко (1335-1395).

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.