Bregalnički region

Bregalnički region

 

To je jedan od najvećih i pokriva svega pritoka bregalnički. Proteže se od sredine Ultimate istočnim dijelovima Republike Makedonije.

 

 

 

Krajolik

Krajolik u ovoj regiji čine Osogovske planine na sjeveru, Plačkovica i Konečka planina s juga odnosno sa jugoistoka i Gradištanska planina i Bogoslovac sa zapada i jugozapada. Među njima se nalaze doline i polja, kao što su Ovče polje, Kočansko polje, Lakavičko Polje, Pijanec i Maleš. U ovom području najistaknutiji je Istibanjski tijesnac i ždrijelo Zletovska i Zrnovske rijeke. U visinskom smislu, reljef se prostire od oko 300 do preko 2200 metara. Karakterističniji planinski vrhovi su Ruen na Osogovskim planinama, Lisec na Plačkovici i Kadiica na planini Vlaina.

 

 

Klima

Bregalnička regija ima kontinentalnu klimu. Temperature na oko 300 metara nadmorske visine u Ovče Polju i Malešu na oko 900 metara nadmorske visine prilično variraju. Prosječna godišnja temperatura u Ovče polju je 12,8 stupnjeva i u Berovu 8,7 stupnjeva. Prosječna godišnja količina oborina je 500 mm u Štipu, i oko 670 mm u Berovu, tako da se ova regija smatra jednom od sušnijih u Republici Makedoniji.

 

 

Reke in jezera

Hidrografiju u regiji čine reka Bregalnica i njezine pritoke Kamenička, Orizarska, Kočanska, Zletovska, Lakavica, Zrnovska rijeka i rijeka Osojnica. Postoji više termalnih izvora, i kojima izvori u selu. Banje u Kočanima i Kežovica u blizini Štip su uređeni banjski lokaliteti. U regiji su prisutni i akumulacije Kalimanci na Bregalnicki, jezero Gradče na Kočanskoj rijeci i Ratevsko jezero u blizini Berova. Uskoro se na Zletovskoj rijeci treba formirati još jedna akumulacija.

 

 

Flora in fauna

Bregalnička regija ima bogatu raznolikost biljnih, drvenastih i zeljastih vrsta. To se posebno odnosi na planinske lance, gdje je razvijena različita dendroflora ali i po poljima, gdje se nalaze mnoštvo travnjačkih biljnih vrsta. Posebnost ovog područja je riža u Kočanskom polju koja na posjetitelje koji ih prvi put vide ostavljaju poseban dojam. Sa svojim prepoznatljivim dolinama, kao prirodni rezervat izdajaju se doline Zrnovske i Zletovska rijeke. Prisutna je raznolika fauna: vuk, jelen, divokoza, divlja svinja, zec, razne vrsta ptica i gmazova. Stoga, na Osogovskim planinama na mjestu Ponikva prisutne su posebno uređena lovišta.

 

 

Prometna povezanost

Glavna prometnica u ovoj regiji je put Veles-Štip-Kočani-Delčevo, zatim Kumanovo-Sveti Nikole-Štip-Strumica, no važni su prometnice prema Probištipu i Kratovu, prometnica prema Berovu a zatim prema Delčevu i prema Strumici.  Na relaciji Veles-Kočani funkcioniše željeznički promet.

 

Najveći gradovi u regiji:

Berovo

Štip

Kočani

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.