Дали знаехте, че Майка Тереза е родена в Скопие?

 Дали знаехте, че Майка Тереза е родена в Скопие? 

 

Родена, къто Агнес Гонджа Бояджиу на 26 август, 1910 година, в Скопие, Македония, в бивша Югославия, тя е била най-малкото от трите деца. Нейното семейство било от албански произход.

 

 

На възраст от дванадесет години, тя осъзнала, че това, което най-много от всичко желае да прави, е да им помага на бедните. Тя решила да се обучава за мисионерна раабота и заминала за Индия на деветнадесет години, за да се присъедини в порядъка на Сестрите от Лорето, ирландска общност на сестри с мисия в Калкута. През 1828 година, тя дала инициалните завещания къто милосърдна сестра. Започнала различни проекти за рехабилитация на жителите в бедните квартали, домове за деца, домове за умиране, клиники и колонията за лепорозни, итн. По настоящем, Мисионерите на милосърдието, са разпространени по целият свят и са задължени за хуманитарна дейност в много страни в Африка, Азия и Южна Америка.

 

Делото на Майка Тереза е световно признато и тя е получател на многобройни награди, от които най-престижната е Нобеловата награда за мир през 1979 година; през 1971 година, тя е получила Наградата за мир от Папата Йоан XXIII; наградата Бахрат Ратна и много други. Майка Тереза почина на 5 септември, 1997 година.

 

                Спомен къщата на Майка Тереза

 

Желанието да се отдаде почит на една от най-известните личности и получател на Нобеловата награда от Македония, е осъщественна на 30 януари 2009 година, с откриването на Спомен къщата, посветена на Майка Тереза.

 

Спомен къщата на Майка Тереза е безпрофитна организация, финансирана от страна на Правителството на Република Македония.

 

 

 

Местоположението на музеят, не е случайно избрано. С други думи, тъкмо на това същото място, се е намирала старата католическа черква “Пресвято Исусово Сърце”. Това е мястото, където Гонджа Бояджиу е била кръстена, само един ден след нейното раждане, на 27 август 1910 година, и където тя намерила своят вътрешен мир, след смъртта на нейният баща.

 

Това място е от голямо значение и влияещо върху развитието на характера на младата Гонджа и на нейното желание, да помага на бедните. Още къто дете, тя пеела в Католическият черковен хор и участвала в добротворни организации. Някак си, това местоположение, само по себе си представлява символичен мост, който свързва малката Гонджа с един от най-голямите хуманитарци в света, Майка Тереза. 

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.