Охрид

Град в югозападната част нa Република Македония, на североизточният бряг на Охридското Езеро.Транспортно е свързан с пътища, които водят към Скопие, Битоля, Дебар и Република Албания. Намира се на старият път Виа Игнация,  който ги свързвал Ядранското и Бялото Море, което било важна околност за развитието на Охрид в миналото. В близкост на  града, се намира Охридското летище, чрез което, въздушният транспорт се осъществява с определени направления извън Република Македония. Транспорта по водите на Охридското Езеро, е от малко значение. Ползва се във функция на риболов и за туристически цели. Единственна неблагоприятност, е отцъствието на железопътен транспорт.През III век п.н.е. на настоящото място на Охрид, се е намирало селището под името Лихнида. Това важно и установено място през II век п.н.е., попада под римското управление и прераства в значително селище на пътят Виа Игнация. По-късно, Лихнида, къто богат и потвърден град, попада под византийско управление. През VI и VII век, са се водели тежки борби между славянските племена и Византийците. След победата, градът Лихнида, Славяните го преименовали в Охрид. През 879 година, Охрид израства в  епископско средище, а през 886 година, с идването на Св.Климент и на Св.Наум, селището прераства в културен център. Тези ученици на Светите Кирил и Методий, от тук започнали да я разпространяват славянската писменности литература. В съставът на македонската държава, Охрид е столица, в която било седалището на Цар Самуил. От периодът на неговото владетелство, датира Самуиловата  крепост. Крепостта, е добре запазена крепост в старата част на градът, за която най-старите данни, датират от 476 година. След Неговата смърт, била разрушена, но отново обновена. Ползвала се и през времето на османлийското владетелство. В продължение на XII и XIII век, Охрид се е отличавал с развити занаяти.

 

Античен театар

Античният театар в Охрид,произхожда от  хеленистичният период. Построен е около 200 години п.н.е. Намира се в старата част на Охрид, между двете страни на възвишението на Самуиловата крепост, в добър завет, подходящ за акустиката при изпълнение на културно - художественни представления и спортни осъществявания. От трибуните на амфитеатарът, се предоставя извънреден поглед към Охридското Езеро и планината Галичица.

При археологичните разкопки на Самуиловата крепост, покрай северният бедем, са открити голям брой на гробници, които принадлежали на жителите на античната Лихнида. Хронологичният промеждутък на погребванията, се движи от V век п.н.е. до V век от нашата ера, от които, най-голям брой принадлежат на македонско - хелинистичният период (III - II век п.н.е.) Разполагат с богат и разнообразен археологичен матриал (украсени керамични съдове, железни, бронзови, сребърни и златни предмети).

На 30 септември 2002 година, е открита гробница със седемдесет приложения от разновиден матриал (керамика, кихлибар, стъклена паста, желязо, бронз, сребро и злато), а между тях, най-значителни и най-ексклузивни са две: златната посмъртна маска и златната ръкавица със златен пръстен.

Смятат се за епохално откритие за македонската и за европейската археология на прочутата некропола Требенища, при селото Горенци, близко до Охрид. Другите четири златни маски в некрополата са открити през 1918 и 1934 година (днес две в Белград и две в София). Гробницата датира от началото на В век п.н.е., което я прави най-стара местност за погребване в рамките на лихнидската некропола. 

 

Antique Theatre Ohrid

 

 

Плажове на Охридското Езеро

 

Покрай градските плажове в Охрид и в Струга, на протежението от Охрид до Св.Наум  е разположена охридската ривиера, в която свой интерес, може да открие всеки турист.

 

Горица -  на 4 км от Охрид, обкръжение за чувство на спокойствие с плаж, заграден с високи скали и е с идеялен поглед към цялата охридска ривиера

 

Славия - на 4 км от Охрид, в местността Свети Стефан един от най-фреквентните плажове, уреден и чист, най-голяма атракция е 75 - метровия тобоган

Метропол и  Белви -  на 8 км от Охрид, 100 метра от езерото два хотела с  модерно обзаведени  стаи с поглед към езерото, със спортни терени, кеглана, басейни, зала за конференция, сауна, хелиотерапия, казино, фитнес

 

Лагадин - най-дълъг плаж - 285 метра. Организират са различни забавления със сняг - пяна, дъжд и балони специална атракция е платформата за релаксация,питие и дружба

 

Елешец - автокъмпинг на 10 км от Охрид със 700 легла в бунгала и къмпинг - ремаркета и с възможност за престой в  къмпинга със собствени ремаркета и палатки

 

Св.Климент, най-даровитият ученик на светите братя Кирил и Методий, всеславянските просветители и учител, на Плаошник в Охрид, в манастира Св. Пантелеймон, основал първият европейски и всеславянски университет през IX век (886 година), много години още преди известните университети в Падоа и в Болоня. На Светиклиментовият университет в Охрид, завършиле  3.500 студенти , които продължиле да го разпространяват християнството през цялата славянска Европа. Библията, на старомакедонски  славянски език, от Охрид била разпространена от Солун до Урал, в 15 европейски страни.

 

Защо Св.Климент този манастир го е посветил на Св.Пантелеймон?

Св.Пантелеймон, бил прочут, като лекар с голяма дарба за чудотворство. Покрай манастира на Плаошник имало и болница, в която св.Климент е лекувал с молитви, с билки и чаеви, и бил известен като Св.Климент Чудотворец.

Манастирът и неговата околност са тихо място за отдих и за разходка. Целият край пленява със спокойната красота на бисерно прозрачната вода от извора на Църн Дрим, като едно от най-чистите места на охридското крайбрежие. Бистрите и студени извори, и буйната вегитация, около манастира, се смятат за най-егзотичното място на езерото. Плуването с лодка по изворите при манастира, е преживяване, което, не смее да се пропусне.

Архитектурата на черквата е доста значителна за проучването на средновековните паметници на Охрид, затова, че представлява успешна комбинация от зантийски и арменски елементи. Строежа е от дялкан камък, варовик, и тухла, в правоъгълна основа, със врязан кръст и осемъгълен купол.

 

Plaoshnik

 

 

МАНАСТИР  СВЕТИ НАУМ ОХРИДСКИ

 

Построен  върху висока скала над самото Охридско езеро, на най-южната негова точка, в място с рядка природна красота. Манастира е един от най-значителните духовни паметници от  средновековното минало на Македония.

Изграждането на този манастир, е свързано с името на Свети Наум, сътрудник на Свети Климент, двамата най-известни просветители на Македонският народ. Манастирската черква, посветена на Збора на светите арахангели, която през 905 година я построил Свети Наум. Спрямо формата  и големината, била същата със Манастира Свети Климент на Плаошник. В нея се намира и гроба на Свети Наум, вграден в югоизточната част от нартекста, на същото място, както и гроба на Свети Климент в неговият манастир в Охрид.

Черквата е построена с основа в облик на триконхост (лист от детелина). Около десетия до тринадесеттият век, черквата била напълно разрушена. Дори в шестнадесеттият век, на нейните основи, е издигната сегашната черква, доизграждана и разширявана през няколко периоди.  През втората полвина от осемнадесеттият век, бил построен купол над припратата на черквата за последното значително обновяване, което било направено към краят на осемнадесеттият век (1799 година).

В надписа над западният вход, от вътре, се споменава, че изографисването на черквата, се е случило по времето на игумена Стеван през 1806 година, от което време,  също е живописта на капалата с  гроба на Свети Наум.

Измененията в миналите времена, били от такъв вид, че напълно променяле изгледа на черквата Свети Наум. Настоящата черква, има форма на врязан кръст в квадратно пространство с купол, поставен върху четири стълба. Гробницата на Свети Наум, е долепен строеж със широк и нисък купол. В манастира и днес стоят стълбовете, в които са издълбани букви на глаголица и на кирилица.

С традиция на пръв монашески център в Македония, който датира от времето на Свети Климент и Свети Наум, манастира днес има активен монашески, черковен живот.  

 

 

СВЕТИ ЙОАН БОГОСЛОВ, КАНЕО (1280)

Тази средновековна черква е известна по наименованието на някогашното рибарско селище Канео, което на латински обозначава Блескоти,  един от най-сниманите охридски символи.

От иконографски аспект, тази черква осигурява голямо число сведения за историята на средновековната живопис в Македония, свързвайки се с традицията от изкуството на Комнените.

Манастира Свети Йоан Богослов, е построен и изографисан през тринадесетти век, а ктитора на черквата и фреските не са известни. Фреските са запазени в кубето и в олтарното пространство с приблизително ощетяване, затова защото черквата по-дълъг период между 12 и 13 век, била частично разрушена и изоставена. В по - новата история на тази черква се констатират повече обновявания и достроявания и пи тази реставрация през 1889 година се поставя нов дървен иконостас, и се рисуват отново определени части от старият живопис.

\Първичният изглед на черквата Свети Йоан Канео, един от символите на древният Охрид, е върнат след реставраторските работи през 1963 и 1964 година, и били открити фреските на кубето. Съществуват само определени части на фреските от 13 век в куполата и апсидата, относно прекрасни два ангела от Причастието на апостолате, които са в царски одежди, което е голяма рядкост в живописта.  

 

Kaneo

 

 

Заливът на костите е реконструирано праисторическо наколно селище, поставено над пладформа, която се държи на дървени колове. Това е новооткритият музей  върху  вода, където във водата са поставени откритите остатъци от древното място на живеене, леководолазна база и реконструирани крепости от Римското Царство от 2 век.

В тази местност, на дълбочина от три до пет метра са открити остатъци от 6000 дървени колове, които най-вероятно подпирале съвместна платформа, на която е имало 20 дървени къщички. Според проучванията, повърхността на селището се е разпростирала на 8500 м. От гледище на това, че били построени от дърво, тръстика и кал, местата за живеене били подложени на пожари и били често обновявани, което се дължи на голямата гъстота на коловете ( открити са остатъци от изгоряли дърва и въглища). Платформата с брега била свързана с подвижен мост, който в течение на ноща, се вдигал поради защита от животнии неприятели.

В момента е реконструирана част от селището, на която се намират седем къщички, построени върху платформа, която е поставена на 1200 колове, които са обработени, за да бъдат  по - отстояващи и по - издържливи. Реконструирана е и вътрешността на къщичките, която предлага интересно преживяване за тогавашният начин на живот. В музейният обект са изложени открити керамични предмети, а е поставен и аквариум на коловете под водата.  В базата на леководолазите, любителите  леководолази, имат възможност да се гмуркат с водещ, и да проучват остатъците под водата.

Брега и плажа, минала част от автокъмпинга Градище, върху която е реконструирано това наколно място за живот, придоби името Залив на костите, понеже при проучванията са намерени много кости от животни, характеристично за този период, от който датира мястото за живеене.   

 

 

Кликнете тук, за да видите списъка на настаняване в Охрид

Кликнете тук за Охрид обиколки на града

Кликнете тук, за да видите списъка на Охридското екскурзоводите

Кликнете тук, за да видите списъка на Туристически агенции в Охрид

 

 

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.