Крушево

 

Крушево

Панорамата на Крушево, налична на обединяваща голяма фасада с безброй прозорци, балкони и покриви. Градът, представлява единственна, благоустройственна цялостност, с типично амфитеатрално положение. Има физиономия на ветрило, а къщите не си пречат една на друга в изгледа и осветяването от слънцето, а всъщност органично са свързани с терена и с пейсажа. Първият контакт с градът, е с красотата на старите крушевски къщи, които са истински художественни изобретения, най-голямата част построени към краят на XVIII и  в началото на XIX век.

 

 

 

Спомен – къща на Тоше Проески

Тоше Проески (25 януари, 1981 - 16 октомври ( 2007), за кратко време, стана най-популярният певец на Македония, и една от най-голямите звезди на балканската музикална сцена. През 2004 година, беше провъзгласен за амбассадор на добра воля на УНИЦЕФ. Трагично загина в транспортно произшествие. Посмъртно беше провъзгласен за почестен гражданин на Македония. Крушево, неговото родно място, му се отдължи, с откриване на спомен - къщата на 25 април, 2011 година.

Обектът е построен от бетон и стъкло във форма на кръст с повърхност от 870 квадратни  метра. Музейната  постановка, осигурява хронологично представяне от детството и от младежките години, до периодът, когато Тоше, достигна върхът в художественната кариера,обогатена с 350 автентични експонати, собственост на семейството Проески. В централната част е поставен молитвеник, верски предмети на Тоше и няколко негови записани размишления за любовта, семейството, приятелството. Част от поставката, са и две восъчни фигури на Тоше в естественна големина.

Целият обект е оборудван със съвременна техника, а на няколко инфо - точки, чувствителни на допир, може да се получат информации за музикалната легенда. По дължината на обекта, е построена стена, на която може да се оставят поръчения и впечатления. Обектът съдържа повече платформи във височина, с прекрасна панорама  към Крушево и към Македониумът.

 

 

Македониум

Комплекса от паметници Илинден, известен още и къто Македониум, е един от най-привлекателните  паметници в Крушево и в Македония. Открит е на 2 август, 1974 година, на тридесет годишнината от заседанието на АСНОМ и 71 - вата годишнина от Илинденското въстание. Находящ е до Крушево, в местността Гуменье. Представлява комплекс от четири платформи, които символизират непокоримостта, борбата и вечният стремеж на македонският народ за  свобода и самостойна държава. Комплексът се разпростира на 12 хектара, а самият Македониум,поставен на най-високата точка, завършва с купол на 1.320 метра надморска височина, от където се протяга извънреден поглед на всичките четири страни - към Крушево, Слива, Мечкин Камък и Пелагония. Вътрешността на купола импресионира със свои те релефи, витражите с вечният огън, и звуците на ораториумът Слънце на прастарата земя от Тома Прошев.

 

 

 

 

 

 

 

 

Можете да видите тук Настаняване в Крушево

Кликнете тук, за Крушево обиколки на града

Кликнете тук, за да видите списъка Крушево екскурзоводите

 

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.