Старата скoпска чаршия

Ако попитане някой скопянец – на кое място в града може да се осети духа на столицата, той сигурно веднага ще ви насочи към Старата скoпска чаршия. Съществува единствета причина за това – чаршията е мястото което обединява традицията с модерното, тя е кръвоточението на града, тук се поддържат и разширяват познанствата, всяка крачка в нея е част от историята, всяка къща говори за миналото. Чаршията е картина на мултиетническото общество на града. Скопската чаршия съществува повече от 7 века. Простира се от Каменния маст до Бит-пазар и Калето.

Тя била построена по пример на другите византийски метрополи. В 16 и 17 век станала една от най-важните ориентални чаршии на Балканите, а към средата на 17 век в нея имало чак 2150 дукяна. Въпреки че преживяла няколко катастрофи, като пожара през 1689 година или земетресението през 1963 година, чаршията устояла до днес и представлява гордост на града. Сега в нея преовладава отомонско архитектура, но се забелязват и остатъци от византийската култура. Особенно впечатлителни са хановете, между които Сули хан, Капан хан и караван-сарая Куршумле хан, както и амамите (баните) като Чифте или Даут Пашин амам, а всякой от тях носи своя неповторима приказка. Може да се каже, че почти няма по-важен обект в чаршията, който днес не е претворен в галерия или музей.

Разходете се по тясните улички поплочени с калдърма из лабиринтите на чаршията, изгубете между хубавината на архитектурата, посетете някой от дюкяните, пробайте лахмаджун , кебапи или бюрек, насладете се на локум, изпийте чай... Изпълнете гърдите си с загадъчните ухания на миналото.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.