Кокино

Хилади години назад жителите в тези предели се интересували и наблюдавали небесните тела. Дказателство за това е мегалитската обсерватория Кокино, която се намира на планинския хълм Татичев Камък, а произлиза от 1800 година пр.н.е., от ранната бронзова ера. Тук праисторическите жители провеждали древните регуали и обреди, от това място се проследявалициклусите на Слънцето и Луната и се мерело времето.

 

Обсерваторията е формирана на неовулкански хълм,чиито скали са създадени след ствърдяването на лавата, изтичашта от вулкански кратер. Процепите, които били създадени в течение на времето станали главните маркери с които се означавали местата на изгряването на Слънцето и Луната, в периодите на равнодневие , както и местата на тяхното отстъпване.

Въпреки, че е открита през 2001 година, тази праисторическа обсерватория намери заслуженото си място на списъка на НАСА на най-значителните стари обсерватории в света. На този списак Кокино е на четвърто място. Вярва се, че старейшините и водачите на племето имали привилегирано положение за наблюдаване на небето. Достатъчно е да седнете на някой от престолите издълбани в стените, в които някога седяли тези големци и лидери, и да посрещнете първия слънчев лъч, който ще навести новия ден с изгряването си, и да почувствате и вие, че се свързвате със старите божества в които вярвял народа.

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.