Вевчани

Във Вевчани почти всичко е в знака на водата. В селото има толкова много вода, че в един момент ще си помислите, че се намирате в някоя рурална Венеция. надморска височина, на 14 километра от Струга. Селото е разделено на Горна и Долна махала, с площ около 35 км2.

Вевчани изобилства с градски характер и шарм, и както винаги, така и днес, преставлява символ на независимост и протест против решенията, които не съодведствуват с местния интерес на жителите му.

 

vevchani

 

 

И днес, те се смятат като държава в държавата. Когато посетите Вивчани, трябва да минете и покрай изворите, познати като Вевчански Извори, които представляват своевиден природен паметник. Главният извор се намира в входа на пещера, а по-надоло изливат водата си няколко постоянни извори, които подземно севключват към главния.

Това духовно богато пространсто е разкрасено със съборната църква „Св. Никола“, в която се празнуват Великденските и Коледните празници. Във Вевчани се намира и възспоменателния дом на физика Михайло Пупин, който известно време живеел тук.

По време на разходката до изворите по уредените пътеки и мостчета, покрай многобройните параклиси, ще почувствате дъха на това място, а най-интензивно ще го доживеете ако решите да станете част от Вевчанския карнавал – традиционален пагански маскенбал, за който се вярвя, че съществува около 1.400 години

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.