Търпейца

Търпейца е старо рибалско сел, сместено в естествена вдлъбнатина между скалите на източния бряг на Охридското езеро. Това село с богата история се намира на пътя Охрид – манастир „Св. Наум“. Селото ще ви хареса най-много заради интимността, която ви предлага, а още повече, ако сте любител на пешаченето, изкачете се на скалите над селото и хвърлете поглед към бистрата охридса вода и...ще занемеете.

В селската околност ще почувствате селската идила на мириния живот, който тече на хълма. Спуштайки се надоло по многобройните стъпала, пред вас, като в приказка, се открива панорамата на езерото. 

 

Trpejca

 

 

След като влезнете в сърцето на селото, най-после започвате да се спуштате към плажа и едвам тогава се уверявате в истинитоста на съвета, който сигурно са ви дали, да в никакъв случай не пропуснете да посетите Търпейца. Настоящата панорама на селото е смеса от съвременни обекти и старите селски къщи.

Търпейца има специфичен дух, а жителите ѝ са особенно гостолюбиви. Не забравяйте да пробате някои от специалитетите, като на пример гьомлезе, комат, пастърва, белвица или рибена чорба. В близост се намират църквата „Св. Богородица Заумска“, манастира „Св. Наум“, както и Залива на костите, който е музей и праисторическо наколно селище. Няколко къщи се намират на самия бряг. Малкия селски плаж е посипан със ситен бял камък и се протяга на само 200 метра. Водата на езерото е безпрекорно бистра и приятна за къпане.

В Търпейца ще почувствувате необикновенна атмосфера и по - друг климат. Един единствен поглед към езерото в късните следобедни часове веднага ще ви разясни – защовсяка година, през лятото, точно тук идват местните жители и гостите да присъстват на уникалния Фестивал на залязващото слънце.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.