Лесново

Едно от най-уникатните села на територията на Македония, особенно по неговото местонахождение, без съмнине е селоно Лесново. Това е единственото населено място в Македония, соето лежи в ясно изразин и запазен фосилен вулканен кратер. Лесновският кратер представлява паметник на природата и геологична рядкост.

Лесново е едно от най-старите села в Македония. През вековете това село никога не сменило местоположението си. Населението с векове изработва воденични камъни от качествените стени. Поради изключителното им качество, тези камъни били изпращани навсякаде по Балканите. В околноста на селото се намират и няколко пещерни църкви. 

 

Lesnovo

 

 

В Средния век Лесново било прибежище на най-различни духовници от Балканите, а тук живеели и четиримата голями изпостници –Иван Рилски, Прохор Пчински, Йоаким Осоговски и Гаврил Лесновски, които след постигане на духовната им зрялост, тръгнали да разпространяват духовността и на други пространства. Делата на известната средновековна Лесновска книжовна школа са непроценимо богатство, а се намират в музейните архиви низ Европа.

В периода между 10 и 15 век в Лесново била създадена и първата монашеска република на Балканите. Традиционалните лесновски къщи са строени с камък, дърво и плетер, с високи чардаци. Говори се, че ласновската трапеза има най-вкусното агнешко месо в страната, а несравняеми по вкус и качества са и киселото млеко и сиренето. Специфичен е и естествения мед и соковете от коприва , дудинка и бъз. Изкачете се до една от двете наблюдателници на Лесново и се нагледайта на прекрасната панорама на този край.

Разходките из природата представляват една невероятна емоция. Някаква неопределена, мистична сила винаги ще ви привлича към приказното Лесново, защото рядко се намира толкова богата комбинация на природни, културно-исторически и духовни ценности.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.