Янче

 

Вкриволичавият каньон на една от най-хубавите македонски реки - Радика, се намира и едно от най-старите села в миячкия регион – малкото, но невероянто живописно село Янче. Площа на селото е само 4.8 км2, а се намира на 760 метра надморска височина. Успоредното съществуване на църквата и на джамията са само едно доказателство за вековната търпеливост и съжителство на жителите на това село. Къщите са каскадно наредени и съчиняват неразделимо единство с прекрасния природен пейсаж.

Тяхният автентичен изглед се дължи на строителната традиция, запазена стотици години. Най-заслужен за реставрирането на къщите в това село е вещия и изкусен майстор Тефик Тефикоски, който не само че запазва автентичния изглед на постройките, но при реставрирането им използва само естествени материяли, които са се употребявале и някога при строежа на македонските къщи – пръст, камък и дърво. Близо до селото се намира водопада Дуф, манастира„Св. Йован Бигорски“, моста „Еленов скок“ на Тресонечка река и глациалното езеро Локув. 

 

.

 

Всяка година в селото се провежда фестевал на баницата. Тогава се събират вещите кулинари от всички околни рекански села и се надпреварват - кой ще направи най-вкусната баница.

Освен това, че ще се нагледате на щедрата красота на природата, освен това, че ще се нагледате на бистрата и бърза Радика, трябва да пробате и чая от планински билки и мавровското сирене от непастеризирано млеко. И, разбира се, да забравите всички грижи под прекрасното звездно небе.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.