Галичник

Едно от най-хубавите планински села, надалеч известно с богатите пасища, прекрасния кашкавал и бялото сирене, както и по прочутите строители, намиращо се на падините на планината Бистра, в сърцето на миячката област-е село Галичник. Интересното му местоположение , на 1.400 метра надморска височина, е допълнено с автентичния изглед на селските къщи.

Строителното умение на жителите от този край е познато и в европейските метрополи, където майсторите доказвали занаята си. Селската архитектура в Галичник е запазена, старите каменни къщи са обновени, а в духа на традицията се строят и новите. Къщите са на два или три етажа, а техния днашен изглед датира от края на 19-я и началото на 20-я век. 

 

 galicnik

 

 

Исторически, най-старите съзнания за Галичник датират от 10 век. Смята се, че преди това, той бил населба, създадена от сточари. Именно сточарството било основната дейност в селото, обаче днес Гличник се изпълва с народ само в летните дни, когато изселилите се местни жители се връщат, за да посетят родния край. През месец юли се провежда традиционалната галичка свадба. Освен автентичната архитектура и богатото културно наследство, посещението на Галичник представлява незабравно изкуство и доживяване на недокоснатата природа, в която все още може да забележитекак някое стадо диви конепасе по падините.

Медитеранският климат обеспечава особенни благодети на месността, зимите знаят да бъдат остри, а снега да се задържи до май, но на пролет и през лятото, погледът към околноста взима дъхът ви, изпълнява ви с положителни емоции и възхищение от ремек - делата на природата и вещите ръце на строителите.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.