Кожуф

 

Най-новия ски-център в Македония, който е между най-елитните в Югоизточна Европа, се намира на планината Кожуф. Центърът е с площ от 2.000 хектара, оборудван е най-съвременно, а просторните ски-терени без шуми, предлагат идеални условия за скиорство.

Планината е питомна и има огромни пространства с иглолистни гори от бял и черен бор, елха и смрека. По по-низките предели може да се наслаждавате на широколистните букови и дъбови гори и на буйните планински реки. Планината Кожуф се гордее и със едно специфично дърв, което в Македония се среща единствено покрай Черна река и точно на това място. Дървото, познато между народа като „Гол човек“ (Arbutusandrachne), няма кора и сменява цвета на стъблото си. На Кожуф има и два извора на минерална вода. 

 

Kozuf

 

Най-високите области имат субалпски пасища, където, на околните кошари можете да пробате естествени и еколошки млечни произведения от козьо и овчо млеко.

Занимателна мистерия на Кожуф представлява най-голямото находище на талиумови минерали в света – руднека Алшар. Той се намира на около 40 км южно от Кавадарци на източните падини на Кожуф, а на изток граничи с западните падини на планината. 

 

Kozuf

 

Пределът Алшар е и значителнофлорово находище, на което се намират ендемичните видове алшарска и арсенска теменушка.

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.