Пелистер

 

Водите в Национален парк Пелистер 

Н ай-старият национален парк в Македония, чиято площ възлиза на 12.500 хектара, се намира в югозападната част на страната, на северната падина на планината Баба. Паркът получава името си по най-високия връх на планината – връх Пелистер с надморска височина 2.601 метра. Инъче, планината Баба е най-южната планина с алпски характеристики на Балканите.

Тази планина, която се смята за най-питомата в Македония, предлага удоволствия и наслаждения за всякого. Планината е изпълнена с прекрасни терени за планинарене, алпинизъм и спортуване, а предизвикателство е да се запознае във всяко годишо време. Богата е с природни феномени, необикновенни структорни белези и специфична геологическа конструкция, каквито са каменистите реки и езера, острите скалисти гребени, каменните пръстени, тревистите равнини и др.

 

Pelister

 

Двете грациални езера – Голямото и Малкото Езеро, познати като Пелистерски очи, са отдалечени два километра едно от друго и представляват фасцинантно място за почивка. В пелистерските езера живеят ендемичната пелистерска поточна пастърва (Salmotruttaperisteri).

Планинската вегетация е необикновенна и изключително богата, а растителния свят е разнообразен. На Пелистер расте чак 29% от целокупната дендрофлора на Македония. Най- драгоценно от шумските дървета е моликата – автохтонен бор с терциерна старост, която расте и до 40 метра височина. На Пелистер има молики, които са по-стари от 230 години.

 

Pelister

 

На някои места на тази планина, снегът може да се задържи и до месец юли. Ако сте любител на скиорството или на прекрасните зимни пейсажи, обезателно елате на Пелистер и се стоплете с планинския чай, който расте на тази планина.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.