Галичица

 Galichica

 

Вюгозападната част на Македония, подобно на диагонал, който разделя Охридското от Преспанското езеро, се простира прекрасната планина Галичица. Част от планината е национален парк, който заедно с град Охрид и Охридското езеро, са под защита на ЮНЕСКО. Интересно е, че Галичица е карстова планина и поради това тя е бедна на повърхностни води, а все пак, тук са разпространени многообразни, рядки растения. 

 

Galichica

 

От тях, единадесет растителни вида може да се срещнат само тук, а са регистрирани и 26 ендемични животински видове. Тяхното съществуване се дължи на обилните дъждове в продължение на годината. Особенно фасцинираща е многочисленоста на пеперудките – 1.644 вида на толкона малка площ.

Любителите на природата и планинарите може да се възхищават на маркантните глациални циркове на пещерите Воля, Наумова Пещера и на Самотска Дупка, която е най-дълга с тунел от 279 метра. Най-атрактивен път, който можете да изберете е онзи, минаващ през планината и свързващ охридския с преспанския региони. Ако пешачите или карате веросипед по асфалтирания път, ще стигнете в централната част на планината, на височина 1.550 метра. 

 

Galichica

 

От тук се открива най-красивата панорама, защото под вас се простират двете величествени езера – Охридското и Преспанското. Предизвикателство за по-упоритите планинари е връх Магаро, а Галичица е истинската дестинация и за параглайдеристите.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.