Охридско Езеро

 

Един от най- Достатъчно е само да видите от далеко как спокойно е разпростряно, да чуете шепота на.

Достатъчно е само да видите от далеко как спокойно е разпростряно, да чуете шепота на вълните му и да се загледате в безкрайната синева на водите му, и завинаги да се влюбите в него. Охридското езеро е старо между 4 и 10 милиона години и е най-старото на нашия континент. На пръв поглед може да ви озадачи с големината си, а чак и да помислите, че е море. 

 

Ohrid

 

Площа му е 358.20 квадратни километра. Характеристика на езерото са неговите подводни извори и изворите, намиращи се по дължината на източния и южния бряг. Затова водата му е невероятно бистра. Прозирността на някои места достига и до 22 метра дълбочина. Най-голяма част от повърхностните извори се намират около манастира „Св.Наум“, а в непосредствена близост до град Охрид е един от най-известните извори - Студеничища, по-познат като Билянини извори.

В Охридското езеро живеят повече от 200 видове ендемични организме, а някои от тях не са се променили още от времето на терциара. Такива са четирите вида на сюнгери. Най-познати от тях са ендемичния кръгъл сюнгер, реликтните видове охльови, реликтните видове алги, а едно от най-специфичните е подводното растение хара. Познато е, че града и езерото са защитени от ЮНЕСКО като природно- културно богатство. Охридското езеро, всъщност, е най-големия спортски терен в Македония. Представлява идеално място за провеждане на надпреварвания в плуване и регата. Платноходството е един от най-старите спортове на това езеро, а първата платноходка е направена в далечната 1940 година. Обединете се с вятъра и му разрешете да бъде ваш двигател по водите на едно от най-старите и най- хубави езера в света

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.