Македонски Лозарски Региони

М акедония е страна на вкуса. Когато седнеш да ядеш в Макидония, апетита ще ти се увеличи след първия залък. Ако изпиеш само една глътка вино, никога повече няма да можеш да утолиш жаждата си, защото единствено ще можеш да удовлетвориш небцето си само ако му предоставиш най-доброто. Македония е родина на гурманите. Хората тук знаят как да се наслаждават на храната, а яденето е своеобразен ритуал. Поради характеристиката на народа да се наслаждава на природата и на нейните придобивки, може да се каже, че македонците са поклонници на епикуризма. На училищната врата на Епикур, имало натпис, който гласял: „Посетителю, тук ще се осещаш добре. Тук удоволствието е най-голямото щастие“. Това важи и за македонския дом. Ако присъствате на някое домашно тържество или на нечий празник, ще почувствате, че удоволствието е най-пълноценно, ако го споделите с най-близкия около богата софра и с капка хубава ракия или вино.

Това тук представлява истинско щастие. Многобройните слънчеви дни са извора на богатите вкусове и мириси в македонската кухня. Географското местонахождение се характеризира с климат, подходящ за отглеждане на плодове, зеленчуци, разнообразни билки и подправки. Всяка година овощарниците и зеленчуковите градините са пълни с вкусни плодове, бъчвите винаги са пълни, а месото е естествено и изключително качествено. В Македония е лесно да се удовлетвори всяко кулинарно желание – както на тези, които обичат месни и рибни специалитети, така и на онези, които предпочитат разнообразна вегетарианска храна. Всяко годишно време има определена сезонна храна, а почти всеки край има свой специфичен специалитет. Просто, пред вас е богат избор и каквото и да изберете, няма да згрешите.

Отличните географско-климатични условия са особенно благоприятни и за развитие на лозарството. На македонската почва се одглеждат повече сорти на грозде, а домашните автохтонни сорти дават специфична нота на македонската винова култура. В Македония съществува и много стара традиция на домашно производство на вино и ракия. Виното и ракията от този климатичен регион имат неповторимо уникален вкус.

Всяка комбинация на храна и вино извлича от вас въздишка на удоволствие и просто ве кара да им се отдадете на богатите вкусове. Опитвайки специалитетите на македонската кухня, най-вероятно няма да успеете да кажете нито дума, защото утатави постоянно ще бъде пълна

Вина, които се произвеждат на всяка част от Македония са вина, които са направени от израстването на най-доброто качество на гроздето.
 
Производство на македонските вина можем да се разделят в три основни винарски региони:
 
 
 
Източен Регион 
 
(Пчиня-Осогово)
 
Куманово лозарски регион
Кратово лозарски регион
Пијанец лозарски регион
 
 
Централен регион 
 
 
Скопие лозарски регион
Велес лозарски регион
Овче поле лозарски регион
Кочани лозарски регион
Струмица - Радовиш лозарски регион
Гевгелия - отглеждане на Валандово винарски район
Тиквеш лозарски регион
 
 
Западна Регион
 
(Pelagonija - Полог)
 
Тетово лозарски регион
Кичево лозарски регион
Охрид лозарски регион
Прилеп лозарски регион
Битоля лозарски регион
Преспа лозарски регион

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.