Станушина

В Македония съществуват няколко автентични сорти грозде, които растът и в околните региони, но само една от тях вирее изключително на македонска почва. Става дума за сорта „Станушина„ – стар сорт, коато може да се срещне само в Тиквишкия регион.

Главната характеристика на този сорт е издържливостта, поради което малцина ѝ обръщат внимание. В един период от миналото съществувала опасност да изчезне, но „Станушината“ успяла да преживее. От нея се получава вино с високо качество. Гроздовете на „Станушината“ късно узряват, студа не ѝ пречи и тя дава добра реколта.

След като влезне в избата, гроздето изискво голямо внимание и цялостна посветеност. Ако годината е добра, може да се обеспечи вино с 11 до 12 малигани. Виното е отличително с нежна арома на ягоди и малини, а овощните му ноти са най-изтъкнати при младото вино. Най-хубаво е да се сервира с температура от 10 до 16оС. Идеален избор е когато виното се комбинира с леки, кремообразни пудинзи, а главните характеристики най-изразително се осещат когато се сервира със зелена салата, сарми, пълнени пиперки или с някои по-леки ястия.

Цвета на виното получено от „Станушината“ е с характеристичен блед нюанс, богат екстракт и висока киселост, което дава извънредна свежест на напитката. Това вино е обичано и от хората с изтнчен вкус, които при посещението им в Македония, никога не пропускат възможността да вземат със себе си поне една бутилка.

Пробайте и вие това драгоценно вино от единственото истинско македонско грозде. Като изпиете само една глътка, ще осетите, че поглъщате дял от македонската история къпеща се в него.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.