Салата

 

Салата култ

Ч ислото на слънчевите дни на годишно ниво в Македония понякога достига и до 280. Това е само един показател на благоприятния климат, който дава възможност за отглеждане на разни видове зеленчуци. Най-характеристични за този климатичен регион, без съмнение, са доматите и пиперките.

Доматите са едри, сочни и свежи, примамват и с изгледа и с вкуса си. Автохтона сорта на домат на територията на Македония е ябълчаря. Пиперките се срещат в няколко вида – зелени, жълти и червени, сладки или люти. Ядъдт се сурови, в салати, печени на скара или като кисели салати. Лютите пиперки са незаменими за потготвяне на пикантните ястия. На всяка крачка по пазарите можете да намерите богат избор на прясни зеленчуци за вашата трапеза.

Също така богат е избора на марули и салати с които може да комбинирате зеленчука. Това е рай, особенно за онези, които са поклонници на здравата изхрана. 

 

 

 

 

Традиционалната македонска салата представлява комбинация на прясни домати, краставици, лук, печени пиперки и магданос. Често срещани салати в македонската кухня са и шопската и егейската салати, таратора, както и салатата от марула.

Главното изкуство, което трябва да доживеете в Македония за да станете част от традиционалния начин на изхрана, е старият обичай на мезелък.

Това се практикува от истинските гурмани, които преди да започнат яденето, сядат около масата с чашка студена ракия. Тя се пие заедно с консумиране на мезе или салата, и чак и ако не сте любител на алкохолните напитки, поне веднъж ще поискати да пробате какво е толкова необикновенно в тази магична традиция.

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.