Риба

Нашият народ казва, че рибата плува три пъти във водата, в тигана и във виното. В Македония съществуват езера и реки, които са невероятно бистри, наличен е широк асортимент на традиционални рибни специалитети и разполага с безпрекорно вкусно вино, с което се приготвят една част от тях. Едно такова специфично традиционално ястие е “Пияния шаран“.

Тази риба е характеристична за Преспа и затова в този град можете да пробате най-вкусно подготвения шаран. Хубаво изчистения шаран се засича и се подправя с лук, магданос, лимонова кора и моркови, а по време на печенето, постоянно се полива с доматен сос и много вино. Може да се сервира с гарнир от картофена салата или ориз.

Охридското езеро е надалече прочуто по ендемичния вид – охридска пастърва. Цвета на месото на тази несравнимо вкусна риба е бяло или бледо-розово. Традиционално ястие в Охрид е тресената пастърва. В този специалитет месото на рибата е раздробено и без кости, а се сервира във форма на самата риба. Друг специалитет е пастърва в яхния.

 Най-познатите дойрански специалитети също така са базирани на рибата, особенно на кострежа и на червеноперката. Най-прочута и рецептата за подготвяне риба на тръстика. Характеристично за този специалитет е това, че рибата се завива в тръстика и в такъв вид се слага на жар. Т

ръстиката оневъзможава рибата да изгори докато се пече, а едновременно и дава необикновенна арома. Най-често се подготвя от рибата червеноперка. За по-пълноценно наслаждаване в тези рибни специалитети, най- съодветно би било да отворите някое бяло вино, като например „Смедеревка“ или „Жилавка“.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.