Продължено Мезе

 

Продължено Мезе

Студените предястия в Македония понякога се наричат продължено мезе. На македонската трапеза те са истинска увертюра преди да се мине към главното ядене. Едни от по-трудните за подготвяне предястия са традиционалните солени баници, които може да имат различни форми и вкусове, а най-често имат плънки от спанак, сирене или лапад.

Понякога вместо баница, може да се сервира и вкусна баничка. Отличен избор за предястие са и подправени варени яйца, солени палачинки, маринирани шампиньони, качамак, а в летните месеци неиздържимо вкусни и освежителни са тиквичките, нарязани на колелца и поховани, но може да се поднесът и обварени и посипани със ситно нарязани чесън и магданоз.

В миналото било необходимо зеленчуците да се подготвят и запазят и за зимните месеци, когато ги няма в природата. Благодарение на това, неизбежна част от македонската кухня станала туршията, която и днес се подготвя както някога. Този хранителен продукт е богат с минерали и витамини.

 

 

 

 Приготвя се като в специално направена киселина се консервират пиперкии, зелени домати, карфиол, моркови и краставички. Като предястие се служи и айвара, който преставлява гордостта на македонската трапеза.

Той е характеристичен пример за зимнина, прави се от червени пиперки и е една от най-голямите тайни на балканската кухня. Традиционално се подготвя в домашни условия на открито.

Вкусни придружители на айвара може да бъдат лютеницата, малиджаното и многото видове кьопоолу, които представляват върхунски деликатеси. Като допълнение към обяда се поднася и така наречения топеник от чесън, картофи или фасул.

Топениците бързо се приготвят и, също като кьопоолуто, може да се поднасят в съдове от печена глина, в комбинация със сирене. Ритуалът на продължително мезе в Македония представлява магия на комбинирани вкусове, който не ви се иска да завърши. 

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.