Подправки и чайове

 

Подправки и чайове

М акедонската кухня е специфична по това, че използва много видове подправки. Употребени в необходимото количество и на истинското място, те създават единствения вкус, мирис и изглед на ястията и ги прават препознаваеми. Всяка подправка си има свое магично действие.

Голяма част от билките винаги били използвали и поради лечебните им свойства и като подправки в изхраната. От билките употребяващи се като подправки, а растът в Македония, между най-познатите и най-използваните е магданоза, а се използва във всички ястия. Като допълнение на храната се използват и босилека, жалфията, рузмарина и ментата.

А това, колко омилена билка в народа била майчината душица, показва името, което е получила. Чаевете от рузмарин, майчина душица, босилек, жалфия, жълт кантарион и лайкучка са между най-употребяваните от македонците, а особенно обичан е планинския чай. Тази едногодишна билка расте на високите планински предели и в народната медицина е позната като универсално лекарство – против грип, настинка и цялостно засилване на имунолошката система.

 

 
 

Други специфични подправки, с които ще се срещнете в македонската кухня, са буковеца (счукани изсушини червени и люти пиперки), трита сол, ноктеца, изсушените домати и изшушени пипирки, а в Радовиш е позната и характеристичната афионова сол, която се прави от македонски афион.

За да можете най-хубаво да ги осетите подправките, не се стеснявайте, топнете залъче хляб в тях и пробайте. Понякога, нещо толкова просто, като например топването на хляб в сол и буковец, може да ви открие неочаквано много удоволствия и вкусове. Това е и смисъла на основните ритуали на македонското гостопримство и същноста на македонската кухня..

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.