Одмор

ОХРИД

Охрид, е най-възвишеното езерно място, което за болшинството представлява кулминация на македонското преживяване, царство на светлината и на водата, и  място на античните развалини от древните македонски царства. Главните забележителности на Охрид, се намират в забележително концентрираната пешеходна зона, помежду и над тяссните улички на Старият град, наредени са ресторанти и кафенета, съвършенно приспособени за отпущане в свежите лятни вечери. Многобройните кафе барове и нощни клубове в Охрид, придонасят за оживеният нощен живот. Що се отнася до самото езеро, то е толкова голямо и толкова дълбоко, че някой е възможно грешно да помисли, че се отнася за по-малко море. На разполагане е целият спектър на водни спортове, риболов и плуване, също така и многочисленните черкви покрай брега на Охридското Езеро, които предоставят възможността за фасцинантни излети и разходки. Най-голямата част от горският гребен над източният бряг на езерото, принадлежи на Националният парк “Галичица”, и същият представлява недокоснат затънтен край, който е идеялно благоприятен за любителите на природата.

Единствеността на Охридското Езеро и историческата архитектура на града, е потвърдена от страна на ЮНЕСКО, и същата е удостоена с официялно обозначение, къто едно от рядките места на списъка на институцията за култура “Световно наследство”.

 

 

Най-известните плажове в Охрид

 

“Горица” е на само четири километра от Охрид, и спрямо мнозина, това е най-забележителната местност на Охридското Езеро, която предлага максимална самостоятелност и удобство. Цялата околност, Ви предоставя чувство на спокойствие, плажа е обкръжен с високи скали, а местоположението на комплекса на хотела, придава идеялен изглед на цялата ривиера. Хотелът с пет звезди, удовлетворява луксозните вкусове на всицките туристи, особенно на ония, най-взискателните.

 

“Славия”, е на само четири километра от Охрид, в местността Свети Стефан, и съществуват два обекта на хотели, “Орце Николов” и “Славия”. Хотелът “Славия”, е от висока Б категория, разполага с бар, магазин за сувенири, свой собствен плаж, пространство за паркиране, и по-голямата част на стаи, е с поглед към езерото. Това е един от най-посещаваните плажове, винаги уреден и чист. Най-голямата атракция е тобогана от 75 метра, и вав всеки случай популярните педалинки..

 

Хотелите “Метропол” и “Белви”, са отдалечени на осем километра от Охрид, а само стотина метра от езерото. И двата хотела са добре известни по модерно оборудваните стаи, с поглед към езерото. Разполагат със спортни терени, зала за кеглане, зала за конференции и за съвещания, сауна, хелиотерапия, казино и фитнис център.

 

“Лагадин”, е с местоположение в продължение от 285 м от реката Суводолица, до хотелът “Два бисера”, и е най-дългият плаж на Охридското Езеро. Специялна атракция е платформата върху вода, за която трябва предварително да запазите място. В течение на деня се организират различни забави със снежна пяна, дъжд и балони в една част от плажа. Съществуват специялни места за скутърите и глисърите на гостите. Другата част от плажа е предназначена предимно за отпущане, освежаващи напитки, за разговор, класическа атмосфера без забави.

“Елешец”, е автомобилен - къмпинг, отдалечен  на 10 км от Охрид.  Бунгалата и ремаркетата на къмпинга, разполагат със 700 легла, но във всеки случай, е възможно да пребивавате и във Ваши собственни ремаркета и палатки. В къмпинга има и супермаркет.

“Пещани”, се намира на самият бряг на Охридското Езеро, на 10 км от Охрид. Това е най-голямото населено място в района с плажове, обкръжено с девственна природа. В тази област съществуват седем черкви, от които най-важната е черквата пещера, посветена на Света Богородица, издигната близко до селото, в скалите на източният бряг. Черквата благоприятства със своя живопис, който съдържа специфичностите на охридската художественна школа от XIV век.

Новооткритият музей върху вода, е на само няколко минути от Пещани. Този музей  разполага с реконструирана  част от праисторическото селище от XII до VII век преди нашата ера, която била поставена върху платформата, подкрепена от дървени стълбове. Представени са остатъци от селището, които са открити под водата, от леководолази и от реконструирани  крепости на римският къмпинг от II век.

 

 

Съществуват много ресторанти, където ще имате възможността, да опитате извънредните национални ястия и риба, подготвени на традиционален - местен начин, и заради това, можете да се наслаждавате на специялитетите на готвача в комбинация с висококачественни домашни вина. Многочисленните кафе барове, придонасят за по-разнообразен и по- интересен нощен живот, до късните вечерни часове.

“Градище”, обхваща няколко плажове, които предлагат дневни и нощни забавления. Най-интересен е “черният апартамент”, който се намира на най-високата точка от плажа, многобройните дневни забави, на които се свири романтична, бразилска, латино и chill-out музика, както и ди-джей забавите, с етно музика, психо - даун и транс, на самият плаж. Тук, ще имате възможността да слушате и джазова музика, организират се промоции на дневни и чуждестранни музиканти, а дори съществува и книжарница на плажа. В продължение на деня, се провеждат състезания, изкачване по скалите и други типове на забавления. Плажа е оформен съгласно европейските стандарди. Доколкото останете тук през целият ден, не съществува причина, за да пропуснете нощната забава.

“Любанища”,  е автомобилен къмпинг, с местонахождение, отдалечен на около 30 километра от Охрид, веднага под селото Любанища, на повърхност от около 10 хектара. Къмпингът е с капацитет от 100 постоянни къмпинг ремаркета, с 400 кревата, и пространство за 200 къмпуващи. В къмпинга се намират ресторант, супермаркет, скара, магазин и собствен пясъчен плаж, на повърхност от 1500 квадратни метра. Любанища, е последното македонско село до границата с Албания. На 2 километра от къмпинга, се намира комплексът “Свети Наум” и изворът на реката Църн Дрим, които имат голяма историческа, културна и туристическа стойност за цялата страна.

 

 

“Търпейца”, е специялно красиво място, заради многочисленните пясъчни плажове, до които може да се стигне изключително с параход. Търпейца, е изтински рай за туристите. На разтоянието между Охридското Езеро и Галичица, с бялите бисерни плажове и кристално чистата вода, това място се разви в елитен, туристически център. Намира се на 12 километра от Охрид, в сърцето на Националният парк “Галичица”. Селото е десет века старо, а според легендата, името си, го е получило от понятието “трапеза - маса”, понеже, многобройните печалбари, които пътували до манастирът “Свети Наум”, поставяли трапеза - маса, в чест на монасите, които са живяли аскетски.

 

 

“КЪТО СТРУГА НЯМА ДРУГА”

 

Струга е с благоприятно местоположение. Намира се в югозападната част на Република Македония, на северният бряг на Охридското Езеро, и на двата бряга на реката Църн Дрим. Разпростира се по дължината на старият античен път Виа Егнация (Виа Егнатиа).

Това селище се споменава къто Струга в началото на XI век.

 

 

Преспанско Езеро

Преспанският район, се характеризира с множество слънчеви дни, докъто на брегът на Преспанското Езеро, съществуват няколко прекрасни пясъчни плажове. Тук сте обкръжени с чудесни планини, с буйна вегитация. Планините в комбинация с бистрото езеро, са винаги за възхищение, и постоянно Ви примамват за плуване и за отдих.

 

 

 

Дойранско Езеро

Дойранското Езеро обхваща  повърхност от 43,1 км2, от които 27,3 км2, принадлежат на Македония, и 15,8 км2 на Гърция. То е най-малкото, находящо се в котловина, езеро в Македония. Температурата на водата е условена от близкостта на Егейското Море. Температурата на водата в Дойранското Езеро, възлиза на 270С, а транспарентността на водата е от 1-3.6 метра. Водата в езерото, идва от подземните извори и реки: Голяма Река, Топлец и други. Езерото изтича през реката Голая, която се намира на гръцка територия. 

 

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.