Nënë Tereza ka lindur në Shkup?

A e dini se Nënë Tereza ka lindur në Shkup?

 

Agnes Gonxhe Bojaxhiu është e liindur më 26 gusht 1910 në Shkup, Maqedoni, në ish-Jugosllavi, ajo ishte më e reja e tre fëmijëve. Familja e saj ishte me prejardhje shqiptare.

 

 

Në moshën e dymbëdhjetë ajo e kuptoi se çfarë ajo donte të bënte mbi të gjitha, ishte për të ndihmuar të varfërit. Ajo vendosi për të trajnuar për punë misionare dhe erdhi në Indi në moshën e nëntëmbëdhjetë për t'u bashkuar me Motrat e Loretos, një komunitet irlandez i murgeshave me një mision në Kalkutë. Në vitin 1928 ajo zotohet si një murgeshë fillestare. Ajo filloi projekte të ndryshme për rehabilitimin e banorëve të lagjeve të varfëra, shtëpi për fëmijë, shtëpi për të vdekur, klinika dhe një koloni lebrozi, etj Misionare e Bamirësisë "është përhapur edhe në mbarë botën dhe ndërmerr lehtësime në punë për një numër vendesh në Afrikë Azia dhe Amerika e Jugut .
 
Puna e Nënë Terezës ka qenë e njohur në të gjithë botën dhe ajo ka marrë një numër të madh çmimesh, më prestigjioze ka qenë Çmimin Nobel 1979; në vitin 1971 ajo mori Çmimin e Paqes John Papa i XXIII ;Bharat Ratna dhe shumë më tepër. Nënë Tereza vdiq në 5 shtator 1997.

.

Shtëpia përkujtimore e Nënë Terezës

 

Dëshira për ta paguar respektin për një person më të famshëm dhe fitues të Çmimit Nobel nga Maqedonia u realizua në 30-janar 2009 me hapjen e shtëpisë përkujtimore kushtuar Nënë Terezës.
 
Shtëpia përkujtimore e Nënë Terezës është organizatë jo fitimprurëse dhe financohet nga Qeveria e Republikës së Maqedonisë.
 
Vendndodhja e muzeut nuk është zgjedhur rastësisht. Kjo do të thotë, në këtë vend të saktë ku ka qenë Kisha e vjetër Katolike "Zemra e Jezusit". Kjo është ajo ku Nënë Tereza, atëherë Gonxhe Bojaxhiu është pagëzuar vetëm një ditë pas lindjes së saj, në 27 gusht 1910, vendi ku ajo mori kungimin e saj të parë dhe ku ajo gjenë paqen e saj të brendshme pas vdekjes së babait të saj.
 
Ky vend ka një rëndësi të madhe dhe ndikim të jashtzakonshëm në zhvillimin e karakterit të ri të Gonxhes dhe të dëshirës së saj për të ndihmuar njerëzit e varfër. Ishte një fëmijë që këndoi në korin e kishës katolike dhe ka marrë pjesë në organizatat bamirëse. Vendndodhja në vetvete përfaqëson një urë simbolike që lidh Gonxhen në një nga humanitaret më të mëdha të botës, Nënë Tereza.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.