Strugë

 

Struga

Karakteristikat kryesore të turizmit në Komunën e Strugës janë: pozicioni relativisht i favorshëm gjeografik dhe infrastrukturë rrugore relativisht e zhvilluar, klimë të butë kontinentale me nivel të lartë të diellit gjatë gjithë vitit, fondi i jashtëzakonshëm i llojeve endemike të florës dhe faunës, të mbrojtura dhe të ruajtura si habitati natyror, trashëgimi e pasur kulturore dhe historike dhe një numër të konsiderueshëm të monumenteve dhe vendeve arkeologjike, vargjet malore të favorshme për turizëm dimëror, mikpritje tradicionale dhe folklorike, ushqim të shëndetshëm dhe konsum tradicional, manifestime unike kulturore. Struga ndodhet në pjesën jugperëndimore të Republikës e Maqedonisë, në brigjet e liqenit të Ohrit dhe së bashku me brigjet e lumit Drini i zi që e ndan qytetin në dysh.

 

 

Struga është e lidhur mirë dhe lehtësisht është e arritshme me rajonet fqinje: vetëm 14 km larg nga kufiri me Republikën e Shqipërisë, 160 km me Republikën e Kosovës (nga Tetova) ose 190 km në veri (nga Shkupi), 100 km nga Republika e Greqisë, 290 km nga Republika e Bullgarisë dhe 230 nga kufiri me Republikën e Serbisë. Aeroporti Ndërkombëtar i vetëm 9 km larg lidhet Strugën me pjesën tjetër të rajonit.

Pasurit natyrore të Strugës

Liqeni i Ohrit shtrihet në një lartësi prej 695 metra mbi nivelin e detit dhe zë një sipërfaqe prej 348,2 km², nga të cilat 230 km² janë në anën e Republikës së Maqedonisë dhe pjesës tjetër të 118,2 km² i përkasin Republikës së Shqipërisë. Linja e liqenit është 87,5 km e gjatë. Thellësia mesatare e liqenit është 164 metra dhe thellësia maksimale e liqenit është 289 metra, me një transparencë të lartë që arrin deri në 24 metra. Liqeni është karakterizuar me një ekosistem shumë të veçantë përbëhet nga bota e pasur e florës dhe faunës që është shumë e rrallë. Biodiversiteti i liqenit dhe shtigjet e vendbanimeve të vjetra dhe shumë qytetërimeve prehistorike që kanë ekzistuar këtu është bërë e mundur për Liqenin e Ohrit të jenë të shënuara dhe të mbrohen vazhdimisht nga UNESCO si një trashëgimi kulturore me përmasa planetare.

 

 

MaliJablanica është një nga vargjet më të rëndësishme malore në Maqedoni për shkak të florës dhe faunën së pasur. Në shpatet e këtij mali shtrihen fshatra panoramike. Sot, ekzistojnë disa iniciativa për shpalljen e maleve si një park kombëtar. Liqene akullnajore në Malin Jablanica janë të vendosur më shumë se 2000 metra mbi nivelin e detit me pamje të Strugës dhe Ohrit që të lë pa frymë.

 

Pasuritë kulturoro-historike të Strugës

Si rezultat i kushteve natyrore dhe pozitës strategjike gjeo-politike midis Perëndimit dhe Lindjes, Strugës dhe rrethina e saj kanë qenë të populluar vazhdimisht dhe paraqesin djepin e qytetërimit të lashtë. Gjetjet arkeologjike dëshmojnë se në afërsi të grykëderdhjes së lumit Drin të Zi është themeluar qyteti i lashtë të Enchalon. E "Via Egnatia" ka depërtuar në rajonin e Strugës, më saktësisht, kaloi nëpër fshatin Radozhdë, Strugë. Brenda kishës së Shën Gjergjit në Strugë u gjet një gur Milenium "Egnatia" në të cilën është shkruar emrin e perandorit romak Karakalus (211-217 pes) në distancë prej 12 km që ndan Strugën nga Ohri.

 

 

Një pjesë shumë e rëndësishme e Muzeut është galeria e artit "Vangjel Kodzoman" përbëhej nga 35 piktura, një koleksion i vërtetë i këtij artisti nga Struga. Pikturat e tij pasqyrojnë dinamikën e të gjallëve dhe të jetës në Strugë, së bashku me motive nga arkitektura e vjetër të qytetit. Arkitektura qytetit daton nga shekulli XIX dhe në fillim të shekullit XX në Strugë mund të vërehet nga shtëpitë e vjetra. Theks duhet të vihet për faktin se shumica e shtëpive dhe ndërtesave të tjera të kësaj periudhe janë karakterizuar me një harmoni arkitekturore dhe vendqëndrim funksional i elementeve të brendshme dhe të jashtme.

 

Mbrëmjet poetike të Strugës

"Mbrëmjet Poetike të Strugës" një veprimtari ndërkombëtare filloi në vitin 1966. Si rezultat i kësaj, çmimin Ndërkombëtar të Poezisë "Kurora e Artë" është themeluar, dhe i jepet poetit më të mirë. Për vitet e kaluara larg, Struga ka mirëpritur dhe pritur mbi 4,000 poetë, eseistë, dhe kritikë të njohur nga 95 vende të ndryshme në të gjithë botën.

"Rishikimi i kostumeve popullore" është një nga manifestimet më të rëndësishme kulturore dhe turistike që tradicionalisht zhvillohet në Strugë në fillim të muajit gusht, që nga viti 1971. Kjo ngjarje kulturore ka për qëllim prezantimin pasurisë kulturore të kostumeve popullore dhe qëndisje nga tradita që vjen nga gjitha bashkësitë etnike që jetojnë në rajonin e Strugës. Parada e pjesëmarrësve në rrugët e Strugës dhe përgjatë lumit Drini i Zi që është një moment i veçantë dhe një ndodhi e jashtëzakonshme për vizitorët.

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.